Cenná posila do týmu. Muchové pomáhá k úspěchům bývalá soupeřka

- Marek Bartošík

Pokud by se měly vybírat tenistky s nejpestřejší hrou, Karolína Muchová i Kirsten Flipkensová by se řadily mezi absolutní špičku. Není tedy náhoda, že sedmatřicetiletá Belgičanka pomáhá o jedenáct let mladší Češce na vybraných turnajích jako sparing partnerka a také mentorka.

Karolína Muchová (55.) letos předvádí velmi dobré výkony, v jejích statistikách svítí 14 vítězství z 18 zápasů a skalpy Belindy Bencicové, Viktorie Azarenkové či Markéty Vondroušové. Dvojnásobná wimbledonská čtvrtfinalistka se na turnajích může spolehnout nejen na rady svého trenéra Jana Blechy, ale i na podporu od bývalé soupeřky Kirsten Flipkensové.

Zkušená Belgičanka ukončila singlovou kariéru loni na Wimbledonu, stále ale zápolí ve čtyřhře, kde je 38. tenistkou žebříčku. „Už je se mnou nějakou dobu,“ vyprávěla Muchová o Flipkensové pro web WTA během nedávného turnaje v Indian Wells.

„Začalo to, když jsem ještě pracovala s Davidem (Kotyzou), protože ona je s ním dobrá kamarádka. Rozehrává mě a pomáhá mi. Je úplně v pohodě a taky má dobré oko. Naše hry se slajzy jsou podobné, takže má dobré nápady, což oceňuji. Čtyři oči jsou lepší než dvě,“ uvedla pestře hrající Češka.

Flipkensová získala ve své singlové kariéře jeden titul z okruhu WTA a nejvýše se propracovala na 13. místo žebříčku. Jejím největším úspěchem je bezesporu semifinále z Wimbledonu 2013, na němž o kolo dříve udolala Petru Kvitovou.

Muchová se s Flipkensovou střetla jednou: v prvním kole na Australian Open 2020 zvítězila po velkém boji 6:3, 2:6 a 7:6(7). Nyní už stojí Belgičanka jako rádkyně a parťačka na stejné straně a bude doufat, že Muchová zvládne i své čtvrté utkání na letošním Miami Open. Česká kvalifikantka narazí v zítřejším druhém kole na Číňanku Lin Ču (40.).