Zranění způsobené silným kašlem. Šwiateková musí oželet Miami i další akci

- Marek Bartošík

Světová jednička Iga Šwiateková neobhájí titul na tisícovce v Miami. Jednadvacetiletá Polka se z turnaje na Floridě odhlásila kvůli zranění žebra, které utrpěla kvůli silnému kašli souvisejícím s infekčním onemocněním. Šwiateková se omluvila také z dubnové kvalifikace Poháru Billie Jean Kingové, kde měla pomoci polské reprezentaci v duelu proti Kazachstánu. Kdy a kde se vrátí na kurty, zatím není jasné.

Ženská část turnaje v Miami přišla o svou obhájkyni trofeje. Loňská šampionka Iga Šwiateková se na poslední chvíli omluvila pořadatelům kvůli problémům v oblasti žeber.

„Víte, že na turnaji v Dauhá i po něm jsem zápasila se silnou infekcí. Bylo mi umožněno hrát, ale přetrvávající silný kašel mi způsobil zranění žebra. Zkoušeli jsme to kontrolovat a hrála jsem, dokud to pro mě bylo bezpečné. V posledních dnech jsme analyzovali data a moji doktoři připravili diagnózu. Bohužel stále cítím značné nepohodlí a bolesti, a proto nemůžu hrát,“ uvedla na sociálních sítích Šwiateková.

Polská hvězda v Miami neobhájí 1000 bodů za loňský triumf, v žebříčku WTA ale zůstane na prvním místě i po zmíněném turnaji. Pokud by světová dvojka Aryna Sabalenková získala titul, přiblížila by se Šwiatekové na 1245 bodů.

„Budu vás informovat o tom, kde budu hrát příště, což záleží na mém procesu zotavování a také doporučení mého lékařského týmu,“ doplnila trojnásobná grandslamová vítězka, jež zmešká také kvalifikaci BJKC na půdě Kazachstánu (14.–15. dubna).

Šwiateková v této sezoně odehrála pět akcí s bilancí 16 výher a čtyř porážek. Na týmovém United Cupu uspěla ve třech ze čtyř zápasů, na následném Australian Open vypadla v osmifinále s Jelenou Rybakinovou. V polovině února suverénně ovládla turnaj v Dauhá, poté dokráčela do finále tisícovky v Dubaji, kde podlehla Barboře Krejčíkové. Minulý týden ji v semifinále tzv. „pátého grandslamu“ v Indian Wells zastavila opět Rybakinová.