Vedení 5:0 (ne)stačilo. Miami vidělo nejdelší ženský zápas sezony

- Filip Lefenda

Pořádnou bitvu svedly v úvodním kole tisícovky v Miami Camila Giorgiová a Kaia Kanepiová. Duel nabídl dramatickou podívanou, která postupně vyrezultovala třemi tiebreaky. Z vítězství se nakonec po 3 hodinách a 32 minutách radovala prvně jmenovaná Italka, ačkoliv v rozhodujícím setu promarnila vedení 5:0.

Zápas mohl být podstatně kratší. Výrazně favorizovaná Giorgiová vedla v úvodním dějství už 5:2. Pak ale postupně neproměnila dva setboly a musela sadu zachraňovat až ve zkrácené hře, v níž otáčela po špatném začátku skóre 0:3.

Podobný byl zprvu rovněž průběh druhého setu. Vítězka únorového podniku v mexické Méridě odskočila do náskoku 4:2, náskok brejku ale opět neudržela. Od stavu 4:3 pak Giorgiová prohrála v tiebreaku všechny zbylé výměny, a neobyčejný zápas tak putoval do rozhodujícího dějství.

Giorgiová do něj vlétla ve velkém stylu a rychle si vypracovala luxusní vedení 5:0. Jenže ani tentokrát nesložila Kanepiová zbraně. Sérií pěti získaných gemů v řadě se blýskla rovněž estonská „veteránka“ a skrze dva odvrácené mečboly dovedla i třetí set až do zkrácené hry.

V té se i potřetí zrodilo skóre 7:4 – tentokrát zase ve prospěch Giorgiové. Ta tak na Floridě vydřela postup do druhého kola, v němž se střetne s bývalou světovou jedničkou a trojnásobnou turnajovou šampionkou Běloruskou Viktorií Azarenkovou.

Maraton Giorgiové s Kanepiovou vyrovnal dobou svého trvání únorový zápas Rusky Eriky Andrejevové s Britkou Harriet Dartovou (7:6, 3:6, 7:6). Také toto klání, které se konalo v americkém Austinu, trvalo 3 hodiny a 32 minut.