Rychlá výměna? Alcaraz může už po Miami přijít o pozici světové jedničky

- Marek Bartošík

Carlos Alcaraz minulý týden opanoval Masters v Indian Wells a na prvním místě žebříčku ATP vystřídal Novaka Djokoviče, který v Kalifornii nemohl startovat kvůli odmítnutí očkování proti covidu-19. Devatenáctiletý Alcaraz se vrátil na vrchol rankingu po sedmitýdenní pauze, už po tisícovce v Miami ale může být sesazen právě Djokovičem.

Před Carlosem Alcarazem stojí bezprostředně po triumfu v Indian Wells další velký úkol. Svěřenec Juana Carlose Ferrera se pokusí obhájit trofej na Miami Open, a udržet se tak na první příčce světového pořadí, kde má aktuálně náskok 260 bodů na druhého Novaka Djokoviče.

Srbský tenista se nenechal naočkovat proti covidu-19, a proto mu americké úřady stejně jako loni nepovolily start na tamních tisícovkách. Pětatřicetiletý Djokovič by v případě účasti patřil k největším favoritům na titul, vždyť v Indian Wells zvítězil pětkrát a v Miami šestkrát.

Kvůli netenisovým záležitostem ale může pouze sledovat, jak se bude dařit jeho rivalům, hlavně Alcarazovi. Ten loni na Floridě získal svůj premiérový vavřín z turnaje kategorie ATP Masters 1000, letos tak obhajuje 1000 bodů do žebříčku.

Matematika je jednoduchá: aby zůstal první, musí titul obhájit. Pokud by například prohrál ve finále, Djokovič by se znovu objevil na vrcholu rankingu s náskokem 140 bodů. Aktuální rozdíl mezi nimi v tzv. „živém žebříčku“ činí 730 bodů ve prospěch srbské legendy.

Žádný jiný tenista nemá šanci se po Miami na první místo dostat, nejblíže je Řek Stefanos Tsitsipas, který by se v případě triumfu přiblížil Djokovičovi na 480 bodů (Srb jich má a po turnaji bude mít 7160).

Alcaraz se poprvé stal světovou jedničkou po loňském US Open, kde oslavil svůj premiérový grandslamový titul. Po dvaceti týdnech ho vystřídal Djokovič, jenž letos ovládl podesáté v kariéře Australian Open.

Rozlosování dvouhry na Miami Open 2023 naleznete zde.