Odplata za grandslam! Rybakinová na pátý pokus poprvé vyzrála na Sabalenkovou a ovládla Indian Wells

- Filip Lefenda

Vítězkou ženské části prestižního podniku v americkém Indian Wells se stala poprvé v kariéře Jelena Rybakinová. Třiadvacetiletá Kazaška oplatila Aryně Sabalenkové porážku z lednového finále Australian Open a přehrála ji na pátý pokus vůbec poprvé – za 2 hodiny a 3 minuty po setech 7:6(11) a 6:4.

Běloruska, jež zaznamenala teprve svou druhou porážku v sezoně, promarnila v úvodním setu náskok 4:2 a v tiebreaku nevyužila dva setboly. To Rybakinová měla svůj první už na příjmu ve dvanáctém gemu. Další čtyři možnosti pak spálila v dramatickém tiebreaku. I díky velkému počtu dvojchyb (v prvním setu jich Sabalenková vyrobila hned deset) ale nakonec dostala celkově šestou příležitost, kterou už za stavu 12:11 křižným forhendem využila. 

Po vyrovnaném a 79 minut dlouhém prvním dějství nabralo to druhé podstatně rychlejší spád. Kazaška do něj vlétla brejkem čistou hrou, který následně na podání potvrdila. Za stavu 2:1 mohla Sabalenková vyrovnat, Rybakinová ale otočila gem z manka 15:40. Následně sama neproměnila na příjmu dva brejkboly, o dva gemy později už byla ale úspěšná.

V tu chvíli už asi o triumfu vytáhlé Rybakinové nikdo nepochyboval, její protivnici se přesto podařilo duel ještě zdramatizovat. Sérií sedmi získaných výměn v řadě se Sabalenková postarala o snížení na 5:4. Na druhý pokus už ovšem Rybakinová duel dopodávala. Bělorusku nepustila při servisu téměř do hry, a mohla se tak radovat ze zisku čtvrtého kariérního titulu.

„Jsou to úžasné pocity. Mám za sebou dva nesmírně náročné, ale skvělé týdny,“ pochvalovala si na tiskové konferenci čerstvá vítězka. „V prvním setu jsme obě měly své šance, nakonec jsem byla tou úspěšnější. To bylo pro další vývoj klíčové. Tiebreak byl opravdu epický, i se všemi těmi dvojchybami a nervy. Bylo to o tom soustředit se a získat jeden rozhodující balon. Do druhého setu jsem vkročila rychlým brejkem a rázem to pro mě bylo jednodušší,“ přiznala Rybakinová.

Vítězka loňského Wimbledonu si v dnešním aktualizovaném vydání světového pořadí vylepšila žebříčkové maximum z desáté na sedmou pozici. Poražená Sabalenková zůstala druhá.

BNP Paribas Open, Indian Wells (USA, 17 600 000 USD, tvrdý povrch)
Finále ženské dvouhry
Jelena Rybakinová (KAZ, 10.) – Aryna Sabalenková (2.) 7:6(11), 6:4