Proti Kvitové se nechytala, pak předvedla bravurní obrat. Zatraceně dobrá výhra, ulevila si Sakkariová

- Jan Vojkůvka

Maria Sakkariová předvedla jeden ze svých nejlepších obratů v kariéře. Alespoň tak hovořila po svém vítězství ve čtvrtfinále v Indian Wells, v němž porazila Petru Kvitovou 4:6, 7:5, 6:1. Duel, který trval 137 minut, přitom měla rozehraný opravdu špatně. Pak ale přestala chybovat a dokázala vybojovat postup do třetího semifinále v sezoně.

S řeckou tenistkou to v průběhu utkání proti Kvitové nevypadalo vůbec dobře. Zbytečně chybovala, marně hledala recept na hru české tenistky a postupně prohrávala už 4:6, 1:3. Za tohoto stavu ale dokázala svůj zdánlivě nezadržitelný pád zastavit. Zachytila se pomyslného záchranného lana a pomaličku stoupala zase zpátky nahoru k okraji propasti.

Kvitová přitom mohla své vedení v páté hře ještě navýšit. Měla dva brejkboly na 4:1, ale neuspěla. Nechala Sakkariovou naopak podržet podání a následně rebrejkem srovnat na 3:3. A když poté Češka nevyužila další brejkbol v sedmém gemu, veškeré naděje na vítězství tím pohasly. Od té chvíle totiž začala tahat za kratší konec provazu.

Sakkariová dovedla druhý set k vítězství brejkem ve dvanácté hře, načež ve třetím setu dokonala svůj obrat šňůrou pěti gemů v řadě od stavu 1:1. A není divu, že po utkání měla světová sedmička ohromnou radost. Byla na pokraji porážky, místo toho předvedla bravurní obrat a slavila postup do semifinále.

„Takový obrat proti Petře, která momentálně hraje vážně dobrý tenis a porazila spoustu kvalitních hráček, je zatraceně dobrá výhra,“ ulevila si po utkání s širokým úsměvem Sakkariová. „Je to zase stará dobrá Kvitová,“ poznamenala.

Aby náhodou nebyla její slova vyložena špatně, okamžitě pokračovala: „Nemyslím to nijak zle. Chci tím říct, že loni jsem to proti ní měla jednodušší než letos,“ připomněla jejich poslední zápas, který se rovněž odehrál v Indian Wells. Loni v březnu Sakkariová ve třetím kole dominovala a vyhrála 6:3, 6:0. „Teď je zase v dobré formě. Mám pocit, že to byl jeden z mých nejlepších obratů v kariéře!“

„Je to jedna z hráček, které nejvíce respektuji. Vyhrála tolik titulů, ale kromě toho je úžasnou holkou, velmi dobrým člověkem. Není to jen úžasná tenistka, ale i osobnost a s ohledem na to, čím vším si během kariéry prošla... Chovám k ní spoustu respektu,“ dodala Sakkariová na adresu Kvitové.

Sakkariová si o postup do finále zahraje proti Aryně Sabalenkové z Běloruska. Pokusí se proti ní vybojovat první semifinálové vítězství v této sezoně. Prozatím se marně snažila projít do souboje o titul na turnajích v Linci a Dauhá, kde skončila právě v semifinále.