Mimořádný challenger. Lehečku čeká ve Phoenixu hvězdná konkurence, začne proti Australanovi

- Marek Bartošík

Souběžně s druhým hracím týdnem Masters v Indian Wells se uskuteční turnaj ve Phoenixu, který patří do nově utvořené kategorie ATP Challenger 175. Ve hvězdami našlapaném pavouku se nachází také Jiří Lehečka (47.), jenž vyzve v prvním kole z pozice nasazené pětky zkušeného Australana Thanasiho Kokkinakise (94.).

Matteo Berrettini, Diego Schwartzman, Gaël Monfils, Richard Gasquet, Emil Ruusuvuori, Alexandr Bublik, Mikael Ymer, Thanasi Kokkinakis a s nimi i nejlepší český tenista současnosti Jiří Lehečka. To není startovní pole klasického turnaje ATP, ale premiérového challengeru nejvyšší kategorie, kde na vítěze čeká 175 bodů do žebříčku (na finalistu rovná stovka bodů).

Celková dotace podniku Arizona Tennis Classic činí 220 tisíc amerických dolarů, tedy bezmála 5 milionů korun. Mezi hlavní favority na kvalitní výsledek patří bezesporu i jednadvacetiletý Lehečka, jehož ale čeká těžká šichta.

Už v prvním kole se čtvrtfinalista Australian Open střetne s Kokkinakisem, který v Indian Wells prošel kvalifikací a ve druhém kole hlavní soutěže prohrál se světovou dvojkou Carlosem Alcarazem. Šestadvacetiletý Kokkinakis byl zatím nejvýše na 69. místě žebříčku ATP, loni získal titul na akci ATP v Adelaide, před necelým měsícem ovládl velký challenger v bahrajnské Manámě.

Pokud Lehečka úvodní zkoušku zvládne, změří v osmifinále síly s vítězem utkání mezi dvěma zatím neznámými kvalifikanty. Ve čtvrtfinále by mohl narazit na kazašského šoumena a svého žebříčkového souseda Bublika (46.).

Lehečka v této sezoně vyhrál 14 z 20 utkání, nejlépe si vedl na Australian Open (čtvrtfinále) a v Dauhá (semifinále). Na tisícovce v Indian Wells nejprve přehrál Arthura Rinderkneche (7:6, 7:5), následně vypadl ve druhém kole se světovou sedmičkou Andrejem Rubljovem (4:6, 2:6).

Kompletní los challengeru ve Phoenixu naleznete zde.