První titul a skok ke třetí stovce. Ještě před půl rokem bych něco takového nečekala, přiznává Knutsonová

- David Schlegel, Filip Lefenda

Gabriela Knutsonová ovládla o víkendu pětadvacetitisícový halový podnik ITF v kanadském Frederictonu a získala ve svých 25 letech premiérový singlový titul. Hned na úvod se přitom musela popasovat s těžkým losem, který jí přiřkl nejvýše nasazenou hráčku turnaje Američanku Dayovou. „Docela jsem zírala. Říkala jsem si, že to není možné. Já si ale věřila a věděla, že pokud chci vyhrát turnaj, musím takové hráčky porážet,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro Tenisový svět sympatická Češka.

Čekala jste, že by z toho mohl být ve Frederictonu první titul?
Nejsem tak překvapená, jako jsem byla z finále v Georgii. Teď už si více věřím. Vím, že mohu podobné soupeřky porážet. Mám velkou radost, že jsem potvrdila formu. Cítila jsem se výborně, i minulý týden. Chtěla jsem ukázat, že to mohu dotáhnout až do konce.

Při posledním rozhovoru jste říkala, že vám postupně v závěrech turnajů zbývá více a více sil. Kolik jich bylo tentokrát?
Docela dost. Celkově jsem unavená, ale kondička tam byla. Šlo to dobře. Až jsem byla překvapená, že mě ráno nic nebolelo. Nebyla jsem namožená. Samozřejmě byla unavená ruka a trochu jsem celý týden bojovala s achilovkou. Cítila jsem se ale dobře. Ani by mi nevadilo jít do třetího setu. Byla bych na něj připravená.

Ve finále jste porazila Japonku Sakacumeovou, která hrála o titul i před týdnem v Torontu. Jak těžký to byl zápas? Co ho rozhodlo?
Byl to dost těžký zápas, je to skvělá hráčka. Já lépe variovala svou hru. Dobře jsem volila údery a mixovala v pravý moment tvrdší údery s liftovanými.

Původně jste kalkulovala s tím, že budete na turnaji nasazenou. Nakonec jste byla první pod čarou a dostala za soupeřku do úvodního kola jedničku Kaylu Dayovou z druhé stovky. Co jste na to říkala?
Když jsem se to na letišti v Torontu dozvěděla, docela jsem zírala. Říkala jsem si, že to není možné, že to nedává smysl. Já, která jsem dohrála semifinále, jdu na první nasazenou. Ale cítila jsem se dobře a řekla si, že pokud chci vyhrát turnaj, musím takové hráčky porážet. Věřila jsem si a tipovala, že ta, která z nás vyhraje, dojde na turnaji daleko. Pustila jsem se do toho a naštěstí to vyšlo. Když člověk dostane v prvním kole nejvýše nasazenou, může počítat pro další kola s lehčím losem.

Za stavu 5:4 jste se s Dayovou dlouho tahaly o její podání. Nakonec jste set urvala a ve druhém už to bylo takříkajíc na jednu branku.
Na turnaji se mi dařilo zvládat skóre 5:4. V únoru v Orlandu jsem prohrála dvakrát 5:7. Tehdy jsem si sedla a řekla si, co bylo špatně. Nezvládala jsem za stavů 5:4 klíčové balony. Od té doby mám plán a vím, co dělat. V tomto turnaji se to pak neskutečně vyplatilo. Setů, které jsem získala poměrem 6:4, bylo dost.

Ve druhém kole jste měla poměrně jednoduchý los. Výkon proti Kanaďance Buceaové, která vůbec nefiguruje na žebříčku, ale asi nebyl úplně ideální…
Jde o zrádnou hráčku. Na první pohled vypadá, že není herně až tolik dobrá. Hrát ale umí. Já samozřejmě doufala, že budu lepší. A neustále jsem věděla, že pořád mohu v případě potřeby přeřadit na vyšší rychlostní stupeň a vyhrát. Ze začátku jsem dělala lehké chyby. Věděla jsem, že si je proti takové soupeřce mohu dovolit. Zápas jsem jinak měla pod kontrolou.

Ve čtvrtfinále jste ztratila jediný set s kvalifikantkou Hsu z Tchaj-wanu, která z turnaje vyřadila Michaelu Bayerlovou. Duel jste otáčela poté, co jste prohrála první set 3:6 a nezdála se být úplně fit.
Celkem jsem bojovala s achilovkou, během prvního setu mě dost bolela. Nechodila jsem tolik do úderů i do kolen. Chvíli jako bych doufala, že se to nějak odehraje samo. Poté jsem si vzala prášek a další dva sety už to šlo (smích).

Šlo o nekritičtější moment celého turnaje?
Asi ano. Ve druhém setu se to mohlo lehce otočit a já mohla prohrát. Takových momentů bylo více. I za stavu 5:4 v prvním utkání s Dayovou, nebo později za stejného skóre s Morvayovou. Často vypadal konečný výsledek lehce, ale kdybych nezvládla klíčové body, mohlo to dopadnout opačně.

V utkání proti Hsu jste vyrobila osm dvojchyb. Je to na vás extrém?
Je to strašně moc. Hodně jich ale bylo z prvního setu, kdy mě ještě bolela achilovka a já se bála více vyskočit.

V semifinále jste porazila 6:3 a 6:4 Viktórii Morvayovou, pro kterou bylo semifinále velkým výsledkem. Zdálo se, že máte zápas pod kontrolou – tedy až do stavu 6:3, 5:4 a 40:0. Poslední gem byl nakonec hodně dramatický, dvakrát došlo i na překvalifikované výroky rozhodčích. Znervózněla jste?
Za stavu 5:4 jsem byla hodně nervózní, dolehlo to na mě. Už jsem viděla konečnou čáru, že stačí jen zaservírovat a jsem tam. Pak přišla nervozita. A když do toho ještě špatně zahlásí rozhodčí, je to o to náročnější.

Na předchozím turnaji v Torontu jste došla do semifinále. Můžete ho zhodnotit?
Byl to výborný turnaj. Získala jsem na něm hodně sebevědomí. I když jsem nakonec prohrála se Sebovovou, měla jsem pocit, že je to světová hráčka a že jsme obě hrály dobře. Měla jsem ze sebe skvělý pocit. I když to nevyšlo, hrála jsem jeden ze svých nejlepších zápasů a já ze sebe měla velkou radost.

Pokud byste srovnala poslední dva turnaje s těmi dřívějšími v Římě a Orlandu, máte pocit, že se vaše hra nějak změnila?
Řekla bych, že jsem udržela hru na stejné úrovni jako v Georgii. Bála jsem se naopak, že bude trochu horší, ale zahrála jsem na totožném levelu. Hodně záleží, proti komu člověk hraje. Mám radost, že držím výkonnost na stejné vlně. Myslím, že to tak může pokračovat i nadále.

Vyhrála jste první turnaj ve dvouhře na okruhu ITF. Jde pro vás o splněný sen, nebo to berete jako jeden z dílčích cílů na cestě k vysněné účasti na grandslamu?
Je to pro mě neskutečný úspěch. Bála jsem se, že budu hrávat semifinále, případně finále, ale bez titulů. I to je na šedesátce pochopitelně výborný úspěch. Jsem na sebe nicméně hrozně pyšná, že jsem to nakonec dotáhla až do vítězného konce.

Sledujete žebříček?
Určitě! Hned po finále mi lidé oznamovali, že budu na 304. místě, což je pro mě neskutečný úspěch. Ještě před půl rokem bych něco takového nečekala.

Jaký je váš další turnajový program?
Pár dnů si chci dát od tenisu pauzu, už toho bylo opravdu hodně. Poté vymyslím, co dál. Plán ještě nemám. Váhám, zda hrát halu ve Slovinsku, nebo si dát pauzu a přejít až na antuku. Uvidíme. Do úterý se musím rozhodnout, roli bude hrát více faktorů. V květnu mě čeká francouzská liga, a jsem tak časově trochu stísněná. Do té doby bych ovšem chtěla odehrát tak tři nebo čtyři turnaje.

Cesta Gabriely Knutsonové za titulem z Frederictonu

1. kolo: GABRIELA KNUTSONOVÁ – Kayla Dayová (USA, 186.) 6:4, 6:1
Osmifinále: GABRIELA KNUTSONOVÁ – Iulia Buceaová (CAN, -) 6:3, 6:2
Čtvrtfinále: GABRIELA KNUTSONOVÁ – Chieh-Yu Hsu (TPE, 732.) 3:6, 6:2, 6:1
Semifinále: GABRIELA KNUTSONOVÁ – Viktória Morvayová (SVK, 402.) 6:3, 6:4
Finále: GABRIELA KNUTSONOVÁ – Himeno Sakacumeová (JPN, 277.) 6:4, 6:4

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Gabriela Knutson (@gabriknutson)