Írán je super, hlásí z ostrova Kiš devatenáctiletý Baum. Kromě prvního bodu do žebříčku poveze domů i suvenýry

- David Schlegel

Dalším Čechem, který se za týden čerstvě objeví na světovém žebříčku, je devatenáctiletý Štěpán Baum, jehož domovským klubem je TK Sparta Praha. Baum na íránském ostrově Kiš zaznamenal čtyři výhry v řadě a po postupu z kvalifikace dokázal uspět i v utkání prvního kola s Rusem Čepikem. Stane se tak 49. Čechem, kteří na žebříčku ATP mají alespoň jeden bod. Nyní Bauma čeká na Kiši ještě jeden turnaj a pak se bude až do června soustředit především na maturitu.

Štěpáne, gratulujeme k prvnímu bodu na žebříčku ATP. Nakonec jste si pro něj dojel do Íránu. Jak vás to napadlo a jak složité je v dnešní době dostat se do této země?
Když nemáte ve světovém žebříčku ani bod, je strašně těžké se dostat ve střední Evropě nebo okolí do kvalifikace nějakého turnaje. Takže prostě musíte někam vycestovat a snažit se uhrát co nejlepší výsledek. V dnešní době není tak složité dostat se do Íránu. Potřebujete k tomu vízum a letí se sem přes Istanbul, odkud jsme letěli do Teheránu a pak vnitrostátním letem na ostrov Kiš. 

K bodu vedla cesta přes tři vyhrané duely v kvalifikaci a jeden v hlavní soutěži. Postupně jste na cestě do hlavní soutěže porazil Íránce Ajranpúra, Francouze Dorofeeva a Inda Singha. Jak ty zápasy probíhaly a který z nich byl nejtěžší?
V kvalifikaci jsem musel k postupu do hlavní soutěže vyhrát tři utkání. To první jsem hrál proti nějakému místnímu pánovi, kterému bylo asi padesát. To byl lehký zápas, pán si přišel jen tak zahrát. Druhý mač byl v kvalifikaci určitě nejtěžší. Hrál jsem s Francouzem Artiomem Dorofeevem, který byl stejně jako já levák. Hrál dobře zezadu a měl dobrý forhend. Přes bekhend se s ním ale dalo dobře hrát. Servis neměl dobrý, takže jsem ho dokázal často brejknout a vyhrál jsem 6:4, 6:1. Třetí zápas byl s Indem Jagmeetem Singhem (1857. místo na žebříčku ATP – pozn. red.). Den před střetnutím jsem se na něj byl podívat a nezdálo se, že by měl nějakou dobrou výkonnost, ale musím říct, že mě ze začátku překvapil. V prvních dvou gemech nezkazil balon a hrál velmi dobře. Naštěstí jsem se z toho ale nějak dostal a od stavu 0:2 jsem vyhrál dvanáct gemů v řadě a postoupil jsem do hlavní soutěže.

V prvním kole jste porazil Rusa Alexandera Čepika, který je na světovém žebříčku 1505. Odvrátil jste šest ze sedmi brejkbolů a vyhrál 7:5, 6:3. Jak jste ten zápas viděl?
Postup do hlavní soutěže byl pro mě premiérový na turnaji kategorie futures. Začátek jsem chytil dobře. Hned jsem ho brejkl, ale za stavu 4:1 mi sebral servis, když zahrál prasátko a navíc i lajnu, od které to špatně odskočilo. Pak se za stavu 6:5 hrál hrozně dlouhý gem, který trval snad deset minut a nakonec se mi ho podařilo brejknout a získat první set. Díky tomu ze mě trochu spadla nervozita. Ve druhém setu jsem po vyrovnaném začátku Čepika brejkl za stavu 3:2, i když jsem na returnu prohrával 0:40. Pak už jsem jen slušně servíroval a došel si pro vítězství.

Do prvního kola hlavní soutěže jste v kariéře postoupil poprvé a hned jste uspěl. Byl jste před utkáním nervózní?
Moc nervózní jsem nebyl. Věděl jsem, že to nemusí vyjít a snažil jsem se hrát uvolněně. Myslel jsem si, že soupeř bude favorit, ale když jsem se podíval na kurzy sázkových kanceláří, tak jsem zjistil, že favoritem jsem spíš já. Do hlavy jsem si to ale nebral. Bylo mi jasné, že to bude těžký zápas. Koukal jsem, že soupeř už měl z podobných turnajů víc zkušeností. Byl hodněkrát v hlavní soutěži. Musím říci, že jsem nervózní nebyl ani před zápasem, ani během něj a předvedl jsem slušný výkon. 

Ve druhém kole jste hrál proti prvnímu nasazenému Gergelymu Madarászovi z Maďarska. Ten vyhrál v prvním kole až 10:8 v tiebreaku rozhodujícího setu nad dalším Čechem Filipem Apltauerem, který také bojoval o první bod do světového žebříčku. Probírali jste s Filipem ten duel?
Viděl jsem třetí set utkání Madarásze s Filipem Apltauerem. Když hráli první dva sety, tak jsem souběžně s nimi hrál ještě svůj zápas. Musím říci, že Filip hrál výborně, akorát v tom rozhodujícím tiebreaku měl smůlu. Spolu jsme ten zápas moc neprobírali, ale viděl jsem na vlastní oči, v čem jsou Maďarovy slabší i silnější stránky.

Apltauer byl blízko k vítězství, vy jste s Madarászem prohrál 3:6, 5:7. V čem byl soupeř nakonec lepší?
Filipovi nepřálo štěstí v koncovce, takže jsem hrál druhé kolo s Maďarem. Madarász byl určitě lepší než já hlavně na returnu. Nerad hraju s leváky a nereturnoval se mi dobře jeho servis. Měl lepší forhend. Všechny míče se snažil obíhat na forhend a chtěl mě roztáhnout po celém kurtu. Měl horší bekhend než já, ale měl slušný čop a dobře četl hru.

V Íránu jste byli tři Češi, vedle vás a Filipa ještě Dominik Kellovský, který postoupil také z kvalifikace do druhého kola. Drželi jste tak jako Češi při sobě?
Sešli jsme se tady tři Češi. Kromě Filipa a mě je tu s námi Dominik Kellovský, který také postoupil z kvalifikace a také vyhrál první kolo hlavní soutěže. Vzájemně se na sebe chodíme dívat, když zrovna souběžně nehrajeme. Držíme při sobě, chodíme spolu trénovat, vídáme se na hotelu a pomáháme si.

Jaké jsou na ostrově Kiš podmínky pro tenis? Jak na vás Írán působí?
Je tu tu super. Je tu třicet stupňů a zcela jasno. Na obloze nevidíte ani mráček. Blbé je, když jdete hrát druhou rundu přibližně od dvanácti do dvou. To je největší vedro, ale jinak to docela jde. Sluníčko v jiných časech tolik nepálí a podmínky pro tenis jsou dobré. Myslel jsem si, že to tu bude nebezpečné, že nás tu lidi budou obtěžovat, ale jsem opravdu mile překvapený. Jsou tu velmi vstřícní lidé, kteří se o nás zajímají, dávají nám i slevy. Jsou hodní a jsem fakt mile překvapený z toho, jaký Írán je.

Írán má napjaté vztahy s USA. Jak vám byly vypláceny finanční odměny? V amerických dolarech, nebo v jiné měně?
Finanční odměny jsou vyplácené v eurech, ale když nechcete eura, tak vám dají i dolary. Poplatky za prezentaci se platí v dolarech nebo eurech. Nějaké odmítání dolarů nebo narážky na problémy s USA, to se tady nevyskytuje.

Jak se v Íránu domlouváte? Umějí místní anglicky? Přivezete si domů nějaké suvenýry?
Někdy je to složité. Na kurtech rozhodčí, supervizor i členové vedení turnaje umějí všichni dobře anglicky. Mimo kurty ve městě je to ale těžké, angličtinu místní neovládají. Domlouváte se gesty rukama nohama, ukazujete čísla a podobně. Suvenýry si určitě chci domů nějaké přivézt, stejně tak mé přítelkyni a rodině, ale ještě jsem neměl čas ani možnost nějaký stánek se suvenýry objevit.

Dva turnaje v Íránu jsou pro vás premiérovými turnaji na okruhu ITF v letošním roce. Kam se ještě v nejbližší době chystáte?
Tento rok maturuji, takže teď nedokážu říct, jaký bude můj další turnajový program. Po návratu z Íránu se musím začít pořádně soustředit na učení, takže v dubnu a květnu a možná ještě v červnu se budu hodně učit. Po maturitě bych chtěl vyrazit asi do tuniského Monastiru nebo někam jinam do Afriky, případně do Španělska na nějaké patnáctky. Koukal jsem, že nějaké turnaje této kategorie budou i ve Francii nebo Německu a s bodem, který jsem tady uhrál, už bude snazší se tam dostat.