Knutsonová potvrdila formu a ukončila čekání na první titul! Čeká ji velký skok žebříčkem

- Jan Vojkůvka

Pětadvacetiletá Gabriela Knutsonová, která se v této sezoně pyšní velmi dobrou formou a vybojovala postup do druhého singlového finále v probíhajícím ročníku, slaví zisk prvního profesionálního titulu ve dvouhře! Na pětadvacítce v kanadském Frederictonu porazila nasazenou pětku Himeno Sakacumeovou dvakrát 6:4. Vítězstvím na kanadském turnaji se Knutsonová výrazně přiblíží posunu do třetí stovky světa, v živém rankingu jí po triumfu ve Frederictonu náleží 304. příčka.

Knutsonová v této sezoně nastoupila již ke svému sedmému turnaji. V předchozích týdnech zaznamenala několik velmi zajímavých výsledků, když prošla na šedesátce v americkém Rome z kvalifikace až do finále, zahrála si semifinále na pětadvacítce v Torontu, či prošla v lednu do čtvrtfinále v Orlandu a Nonthaburi. Přestože se jí na turnajích dařilo a potvrzovala solidní formu, tolik kýženou třešničku na dortu v podobě prvního singlového titulu získat nedokázala.

Až do tohoto týdne! Z Toronta se totiž vypravila na další kanadský turnaj ve Frederictonu a tentokrát už přemožitelku nenašla!

Už v prvním kole přitom čelila hodně těžké prověrce v podobě 186. hráčky světa Kayly Dayové. Američanka, která plnila roli nasazené jedničky, však nedokázala na Knutsonovou najít recept. Česká tenistka odehrála parádní zápas a zvítězila hladce ve dvou setech 6:4, 6:1. Následně vyřadila dvě kvalifikantky Iulii Buceovou z Kanady a Chieh-Yu Hsu z Tchajwanu. V semifinále si pak ve federálním derby poradila 6:3, 6:4 s Viktórií Morvayovou.

V souboji o svůj první titul ze dvouhry na okruhu ITF vyzvala vítězka dvou deblových trofejí nasazenou pětku Himeno Sakacumeovou, proti které ale znovu předvedla precizní výkon. V prvním setu rozhodla o svém vítězství brejkem v sedmé hře, načež úvodní dějství dopodávala. Ve druhé sadě odskočila dokonce do vedení 3:0 s výhodou dvou brejků. Pak sice dokázala Japonka jedno ztracené podání vybojovat zpět, ale dorovnat skóre se jí už nepovedlo.

Za vítězství ve Frederictonu a semifinále v Torontu obdrží Knutsonová do světového žebříčku celkem 68 bodů. Díky tomu se v tzv. živém rankingu vyhoupla z aktuální 384. pozice o 80 příček! Momentálně jí náleží 304. místo a má prakticky jistotu, že v novém vydání žebříčku 20. března bude figurovat jen těsně za třetí stovkou světa.

Graystone ITF Challenger Driven by Volvo, Fredericton (ženy, CAN, 25 000 USD, tvrdý povrch – hala)
Finále dvouhry
GABRIELA KNUTSONOVÁ (384.) – Himeno Sakacumeová (JPN, 277.) 6:4, 6:4