Havlíčková si nadělila předčasný narozeninový dárek. Oslavíme to s kamarádkami, prozradila

- Jan Vojkůvka

Největší úspěch kariéry oslavila na turnaji ITF W60 v Trnavě juniorská světová jednička Lucie Havlíčková. Sedmnáctileté tenistce z klubu TK Sparta Praha se povedlo vyhrát spolu s kvalifikací všech sedm zápasů a vybojovala svůj první titul mezi profesionálkami. Díky vítězství na Slovensku se ve světovém žebříčku poprvé vyhoupne do třetí světové stovky. „Půjdeme někam s kamarádkami,“ prozradila své plány na oslavu titulu i svých osmnáctých narozenin.

„Radost mám velkou, je to první titul mezi dospělými,“ uvedla pro česká média po úspěšném tažení na Slovensku Havlíčková, která v Trnavě odehrála už čtvrtý turnaj během posledního půl roku. Loni v říjnu dokráčela do semifinále a finále, minulý týden pak skončila v osmifinále. Tento týden ale byla nezastavitelná a hořkost porážky už nepocítila.

„Díky tomu, že jsem tu hrála už minulý týden, tak jsem se ani moc rozehrávat nemusela. Byla bych radši, kdybych byla rovnou v hlavní soutěži, ale zvládla jsem to i tak,“ potěšilo českou tenistku, která připomněla, že musela na začátku týdne absolvovat dvoukolovou kvalifikaci. Celkem tak při cestě za titulem musela vyhrát sedm zápasů!

Jak sedmnáctiletá Češka poznamenala, při pohledu na kvalitní obsazení šedesátky v Trnavě příliš nevěřila tomu, že by si na premiérovou turnajovou trofej mohla sáhnout. „Přála jsem si vyhrát první titul, ale když jsem viděla obsazení turnaje, tak jsem určitě nepočítala s tím, že by to mohlo vyjít už teď,“ podotkla.

„Asi se mi povedlo najít svou hru. Když jsem zvládla první zápas v hlavní soutěži, tak jsem se nějakým způsobem chytila,“ hledala recept na svůj úspěch. „Těžký zápas byl už v semifinále, který jsem ale zvládla hodně dobře. Dnes to bylo ještě těžší, ale nakonec se to podařilo. Do zápasu jsem šla s pokorou, soupeřka patřila do Top 50 a věděla jsem, že budu muset předvést svůj nejlepší tenis, aby se to povedlo,“ řekla Havlíčková, se kterou byl v Trnavě i trenér Lukáš Dlouhý.

Titul v Trnavě byl zároveň jakýmsi předčasným narozeninovým dárkem. V pondělí totiž Havlíčková oslaví své osmnáctiny a už má plán, jak nejen narozeniny, ale i premiérovou trofej oslaví. „Zítra mám narozeniny, takže počítám, že útraty padnou při nich a nějak se odměním. Půjdeme někam s kamarádkami a utratíme to společně,“ prozradila.

Kromě prvního titulu mezi profesionálkami se může Havlíčková těšit z pokoření dalšího kariérního milníku. Až vyjde nový světový žebříček (po skončení turnaje v Indian Wells, pozn. redakce), poprvé pronikne do třetí stovky. V tzv. živém rankingu jí aktuálně patří 276. místo.

„Je to pro mě super posun. Dostanu se lépe na turnaje a nebudu muset chodit do kvalifikací, které jsou náročné a nepříjemné. To pro mě bude velká úleva,“ těší Havlíčkovou, která si příští týden zahraje domácí turnaj v Říčanech, načež se začne připravovat na antukovou část sezony.