Z kvalifikace až k premiérovému titulu! Havlíčková si podmanila šedesátku v Trnavě

- Petr Sumbal

Lucie Havlíčková (345.) slaví ve slovenské Trnavě první titul své profesionální kariéry! Teprve sedmnáctiletá Češka, která aktuálně vládne juniorskému světovému žebříčku, porazila ve finále po dramatickém průběhu bývalou 46. hráčku světa Francouzku Océane Dodinovou (102.). Havlíčkovou na cestě za titulem na trnavské ITF šedesátce nezastavila ani prohraná první sada, ani když za stavu 5:3 ve třetím setu nedokázala na první pokus zápas doservírovat. Nakonec ale členka klubu TK Sparta Praha vyhrála 3:6, 7:6(4) a 7:5.

První profesionální titul slaví Havlíčková po mimořádně dramatickém průběhu finálového střetnutí. V první sadě mohla možná hrát roli i drobná nervozita mladé české tenistky. Ta ztratila v pátém a devátém gemu svůj servis a první sada tak putovala na konto Dodinové, bývalé členky Top 50 a vítězky jednoho turnaje WTA a 15 podniků ITF.

Ve druhém dějství si Havlíčková od třetího gemu nesla náskok jednoho brejku, o devět let starší Dodinová ale dokázala srovnat krok a set dotáhla do tiebreaku. Zkrácenou hru zvládla lépe česká tenistka a trnavské finále tak musela rozhodnout třetí sada.

Rozhodující set se vyvíjel lépe pro Havlíčkovou, která se už v devátém gemu ocitla velmi blízko vítězství, ale za stavu 5:3 nedokázala zápas doservírovat. Nakonec ji však tohle zaváhání mrzet nemuselo, protože samotný závěr třetí sady zvládla, když si za stavu 6:5 při podání Dodinové vypracovala mečbol, který hned na první pokus využila.

Havlíčková se do finále trnavského turnaje probojovala až z kvalifikace a na cestě za svým prvním profesionálním titulem ztratila včetně finálového utkání dva sety. V osmifinále si mladá Češka poradila se svou krajankou Terezou Smitkovou (352.), kterou porazila 6:3, 6:4. Ve čtvrtfinále zdolala v dramatickém utkání Slovenku Radku Zelníčkovou (560.) 6:3, 5:7, 6:3 a v semifinále zvítězila nad Ukrajinkou Darjou Snigurovou (158.) po setech 7:6(7), 6:1.

Triumfem na slovenské šedesátce si Havlíčková významně polepší také v žebříčku WTA. Poprvé v kariéře pronikne do třetí stovky světa a výrazně se přiblíží účastem v grandslamových kvalifikacích.

2nd Empire Women´s Indoor 2023, Trnava (ženy, SVK, 60 000 USD, tvrdý povrch – hala)
Finále dvouhry
Océane Dodinová (FRA, 102.) – LUCIE HAVLÍČKOVÁ (345.) 6:3, 6:7(4), 5:7