0:6, 0:3? Brenda Fruhvirtová předvedla nevídaný obrat a slaví svůj největší titul!

- Petr Sumbal

Brenda Fruhvirtová (163.) slaví devátý a nejcennější titul své profesionální kariéry. Stejně jako v semifinále, i ve finále ITF čtyřicítky v indickém Bengalúru předvedla neskutečný obrat. Patnáctiletá Češka prohrávala s domácí Ankitou Rainaovou (241.) už 0:6, 0:3, ale poté se nadechla k úžasnému obratu a nakonec vyhrála 0:6, 6:4 a 6:0.

Prvních devět gemů se Brenda Fruhvirtová v indickém Bengalúru trápila a vypadalo to, že se její indická soupeřka Rainaová ani pořádně nezpotí a dojde si na domácím turnaji pro titul.

Jenže vše bylo nakonec úplně jinak.

Fruhvirtová dokázala zpřesnit svou hru, začala vyhrávat více výměn po svém prvním i druhém servisu a zároveň dokázala najít recept i na servis soupeřky. Druhý set mladá Češka dokázala otočit na 6:4 a její spanilá jízda pokračovala i v rozhodující sadě.

V té se Fruhvirtová už na nic neohlížela a oplatila soupeřce kanára z první sady. Pak už mohla začít slavit největší titul své zatím krátké profesionální kariéry. Brenda Fruhvirtová vyhrála ve své kariéře už osm turnajů ITF 25, nyní se raduje poprvé na turnaji ITF 40. Poprvé navíc titul získala na jiném povrchu než na antuce. „V prvním setu jsem se necítila vůbec dobře a bojovala jsem spíše sama se sebou. Ale když jsem pak vyhrála druhý set, už věci šly lépe," uvedla Brenda po zápase pro web deníku Hindustan Times.

Na cestě do finále musela talentovaná tenistka porazit čtyři soupeřky a povedlo se jí to se ztrátou jediného setu.

Rainaová je aktuálně indickou hráčkou číslo jedna a po psychických problémech a dvojí nákaze Covidem-19, které jí provázely loňskou sezonu, se zdá, že je opět na cestě žebříčkem zpátky do míst, které jí zaručují účast v kvalifikacích grandslamů. Turnaj by jí měl pomoci z 241. místa na 223.

Brenda Fruhvirtová ztratila v prvním kole jen jeden gem s Tchajwankou Ya-Hsuan Lee (486.), kterou porazila 6:1, 6:0. V osmifinále porazila po boji thajskou tenistku Peangtarn Plipuechovou (311.) po setech 6:4, 3:6 a 6:2, ve čtvrtfinále pak dominovala proti indonéské tenistce Prisce Madelyn Nugrohové (280.), nad níž zvítězila 6:0, 7:5. V semifinále proti Slovince Dalile Jakupovičové (243.) sice Fruhvirtová v první sadě prohrávala 1:5, ale zápas dokázala otočit na 7:6(2), 6:2.

Za vítězství na turnaji v Bengalúru obdrží Fruhvirtová do žebříčku 70 bodů a měla by si polepšit zhruba o 20 míst.

Kslta ITF World Tennis Tour 2023, Bengalúru (ženy, IND, 40 000 USD, tvrdý povrch)
Finále dvouhry
BRENDA FRUHVIRTOVÁ (163.) – Ankita Rainaová (IND, 241.) 0:6, 6:4, 6:0