Ostapenková přišla o finanční podporu lotyšské vlády. Důvod je šokující

- Jan Vojkůvka

Světová pětadvacítka Jelena Ostapenková se dozvěděla hodně nepříjemnou novinku z její rodné země. Lotyšská vláda se ji rozhodla odstřihnout od finanční podpory. Fanoušci kroky lotyšských politiků kritizují a hovoří o facce do obličeje. Ostapenková ovšem není jedinou sportovkyní, která o peníze přišla. Týká se to i dalších tenistů a rovněž dvou cyklistů.

Aby sportovec přišel o finanční podporu své země, případně sportovního svazu své země, musí v drtivé většině případů udělat něco, kvůli čemuž je potrestán. To ovšem není případ Ostapenkové. Naopak, snaží se poctivě reprezentovat svou zemi v BJK Cupu i mimo něj a inspiruje mnoho začínajících sportovců z Lotyšska. Spolu s Anastasijí Sevastovovou a Ernestsem Gulbisem tenis v Lotyšsku skutečně popularizovala.

Tak proč tedy přišla o finanční podporu, kterou lotyšská vláda, respektive sportovní organizace pod jejím vedením poskytuje? Důvod je jednoduchý a zároveň šokující! Ostapenková (a další lotyšští tenisté) se věnují sportu, ve kterém mohou soutěžit i Rusové a Bělorusové. Z toho důvodu jí od března 2023 nebude vyplácena finanční podpora státu, ze které se hradí trénink či příprava.

Pětadvacetiletou Ostapenkovou to ve své podstatě ani tolik mrzet nemusí. Má sponzorské smlouvy, tenisem si vydělala přes 12 milionů dolarů a jen letos vyhrála na prize money už přes půl milionu dolarů. Přesto se jedná o komplikaci. Pokud odhlédneme od toho, že z těchto výdělků platí daně nejen v zemích, kde prize money vyhrála, ale také doma v Lotyšsku (a tedy jí zbývá mnohem méně, než se na první pohled zdá), musí si platit trenéry, fyzioterapeuty a další významné výdaje, se kterými jí pomáhala právě podpora tenisového svazu, respektive lotyšské vlády.

V mnohem horší situaci jsou pak další lotyšští tenisté, kteří ani zdaleka nevydělávají tolik peněz. Obdobně pak dopadli i dva lotyšští cyklisté, jelikož cyklistická unie UCI zrušila zákaz startu ruských a běloruských sportovců na základě doporučení Mezinárodního olympijského výboru.

Na celé situaci je pak nejhorší fakt, že se postižení sportovci ničeho nedopustili. Ostapenková, a ani ostatní, nemohou ovlivnit to, kdo bude v jejich sportech startovat. Tomu, že tenisové asociace či cyklistická unie povolují startovat Rusům a Bělorusům, nemohou nijak zabránit. A přesto jsou za to trestáni.

Není tak divu, že mnoho příznivců lotyšské tenistky reagovalo šokovaně a podrážděně. „Vítejte v mé zemi. V zemi, ve které vaše špičková tenistka, která vždy dává najevo, jak je hrdá, že může svou zemi reprezentovat, miluje ji a zvýrazňuje ji na globální mapě, již nedostává od státu žádnou finanční podporu, protože soutěží ve sportu, ve kterém hrají také ruští a běloruští hráči,“ napsala jedna z uživatelek Twitteru.

„Pouze hledali důvod, jak ji odstřihnout. Možná naštvala někoho hodně důležitého,“ reagoval na tento příspěvek jeden z komentujících. „Pro Penko jde o hodně smutnou záležitost, hlavně poté, co všechno udělala pro lotyšský tenis. Je to jako facka do obličeje,“ dodal další.

„Jsou šílení! Podle jejich logiky by Penko měla prostě přerušit kariéru kvůli jejich bolestivě krkolomnému aktivistickému rozhodnutí. Bojkot olympiády? To chápu. Ale na těchto soutěžích hrají i ukrajinští sportovci!“ rozzlobila se na sociální síti další uživatelka.

Rozhodnutí lotyšské vlády zkrátka budí velké kontroverze. Trestání vlastních sportovců za něco, co neovlivní, se s velkým pochopením nesetkalo...