Prohrávala 1:5, pak se nakopla k obratu. Brenda Fruhvirtová je poprvé ve finále čtyřicítky

- Jan Vojkůvka

Patnáctiletá Brenda Fruhvirtová je znovu na vítězné vlně! Na turnaji ITF W40 v indickém Bengaluru prošla do svého prvního finále v sezoně a zároveň vybojovala své největší finále v kariéře. V semifinále porazila pátou nasazenou Dalilu Jakupovičovou 7:6(2), 6:2. V první sadě přitom prohrávala už 1:5!

Vítězka osmi loňských turnajů ITF W25, tzv. pětadvacítek, se do indického Bengaluru vypravila ke svému vůbec prvnímu turnaji kategorie W40, což jsou tzv. čtyřicítky. Tyto nové turnaje ITF nabízí vítězkám 70 bodů do žebříčku WTA a Fruhvirtová, která z minulé sezony obhajuje pořádnou porci bodů, by ráda na těchto větších turnajích upevnila svou žebříčkovou pozici.

Zatím jí její stanovený cíl vychází náramně. Účastnice hlavní soutěže Australian Open, kde v lednu prošla kvalifikací, prozatím zvládá všechny nástrahy indické akce, která je dotována částkou 40 tisíc dolarů.

Fruhvirtová, která plní roli nasazené jedničky, si v sobotním semifinále poradila se zatím papírově nejsilnější soupeřkou. Jednatřicetiletá Dalila Jakupovičová, jež během kariéry vystoupala až na 69. místo světa, přitom byla blízko úspěchu, přinejmenším tedy v prvním setu.

Česká tenistka totiž prohrávala s nasazenou pětkou už 1:5 se ztrátou dvou brejků. V tu chvíli však přepnula na vyšší výkonnostní úroveň a povedlo se jí skóre dorovnat. Jakupovičová se ale nevzdávala a dokázala za stavu 5:5 ještě jednou uspět na returnu. Ani další příležitost k dopodávání sady však nevyužila.

Fruhvirtová si vynutila svým dalším brejkem tiebreak, který ovládla 7:2, a následně začala na kurtu vládnout. Ve druhém dějství už Slovince nenabídla ani jeden brejkbol, sama prorazila servis soupeřky dvakrát a dokráčela si pro cenné vítězství ve dvou setech.

V neděli čeká na patnáctiletou rodačku z Prahy souboj s domácí Ankitou Rainovou. Turnajová čtyřka v semifinále porazila další indickou tenistku Rutuju Bhosaleovou dvakrát 6:1.