Další obrat Kopřivy! Soupeři utekl z mečbolů a postoupil do prvního letošního semifinále

- Filip Lefenda

Vít Kopřiva zaznamenal na antukovém challengeru v turecké Antalyi už druhý parádní obrat a opět vylepšil své sezonní maximum. Pětadvacetiletý Čech čelil v utkání s Michaelem Geertsem ve druhém setu dvěma mečbolům, přesto se nakonec po třech hodinách radoval z vítězství a premiérového letošního semifinále.

Kopřiva vstoupil do zápasu brejkem čistou hrou a postupně odskočil do vedení 4:2. Geerts následně vyrovnal na 4:4, a ačkoliv šel Čech po dalším brejku přeci jen podávat na výhru v setu, dějství dospělo po hodině až do zkrácené hry. V té povolil Belgičan soupeři jen dva míče a v Antalyi bylo zaděláno na překvapení.

A to tím spíše, že do druhého setu vstoupil brejkem Geerts. Svou výhodu střežil až do stavu 5:4, kdy podával na ukončení zápasu. A vítězství byl v tu chvíli skutečně blízko – za stavu 40:30 a při výhodě disponoval dvěma mečboly. Ten první ovšem Kopřiva zneškodnil kraťasem a při druhém se vytasil z obtížné pozice s fantastickým prohozem na čáru.

Gem nakonec skončil kýženým brejkem a Kopřivovi vlil do žil novou energii. Turnajová čtyřka získala i další dvě hry, a vynutila si tak rozhodující sadu. V té už Kopřiva na dvorci dominoval, ve zbytku duelu ztratil jen jedinou hru.

Geerts letos prohrál takřka vyhraný zápas s českým protivníkem už podruhé. V osmifinále lednového challengeru v thajském Nonthaburi vedl nad Markem Gengelem 6:2 a 4:2, přesto padl 6:2, 6:7(0) a 5:7.

Sám Kopřiva se blýskl v rámci jednoho turnaje už druhým obratem. Hned v úvodním kole otáčel po prohraném prvním dějství mač se Stefanem Travagliou. V rozhodujícím setu pak prohrával s Italem už 1:4, duel ale zvrátil na konečných 6:7(4), 6:3 a 6:4.

Mezi oba zápasy vklínil Kopřiva ještě suverénní čtvrteční výhru 6:2 a 6:0 nad Kanaďanem Stevenem Diezem. Na svém premiérovém antukovém turnaji v sezoně tak opět vylepšil letošní maximum a zahraje si v sobotu o finále. Soupeřem mu v něm bude Maďar Fabián Marozsán, 163. tenista pořadí ATP, kterého zatím v obou vzájemných zápasech na antuce porazil.

Megasaray Hotels Open, Antalya (muži, TUR, 73 000 EUR, antuka)
Čtvrtfinále dvouhry
Michael Geerts (BEL, 243.) – VÍT KOPŘIVA (169.) 7:6(2), 5:7, 1:6