VIDEO: Obětavý skok a proměněný mečbol. Dotkl se sítě, to neplatí, rozčiloval se soupeř

- Jan Vojkůvka

Parádní výměna, proměněný mečbol po obětavém skoku u sítě a vítězná radost I-Pinga Wu, který v prvním kole turnaje Masters v Indian Wells porazil Jaumeho Munara 6:7(6), 6:0, 7:6(3). Měl ale proměněný mečbol vůbec platit? Podle Španěla byla porušena pravidla, jelikož se raketa čínského hráče po odehrání míčku dotkla sítě. Umpirová rozhodčí však odmítla Munaurovy argumenty, který si pokračování zápasu nevyhádal.

Utkání mezi Wuem a Munaurem bylo zakončeno skutečně kontroverzně. Za stavu 6:3 pro čínského hráče v tiebreaku třetí sady se Wu během dlouhé výměny vydal k síti a aby zabránil úspěšnému Munaurově prohozu, musel proti křižně letícímu míčku doslova skočit. Zasáhl jej a poslal na druhou stranu sítě, mimo dosah soupeře.

Problém vznikl ale v tom, že Wu při svém naskočeném voleji upustil raketu, která se následně dotkla sítě. Pravidla hovoří, že by v takovém případě měl bod automaticky připadnout soupeři. Umpirová rozhodčí však přisoudila míček čínskému hráči, který díky tomu proměnil mečbol a duel zakončil.

„Raketa se dotkla sítě až poté, co zasáhl míček a ten dopadl na zem,“ vysvětlovala rozhodčí Munaurovi, který nevěřil vlastním uším a očím a s ženou na umpiru se hádal. Podle něj totiž k dotyku sítě došlo dřív, než míček dopadl na zem dvakrát. Podle jeho názoru dosáhl Wu vítězného úderu jen díky porušení pravidel.

Nakonec se ale musel smířit s tím, že utkání pokračovat nebude. Rozhodčí si pevně stála za svým rozhodnutím a ani křik Španěla na tom nemohl nic změnit.