Nejlepší servismani v historii? Výběr uznávaného trenéra vyvolal bouřlivou diskusi

- Marek Bartošík

Kdykoliv se někdo pokusí seřadit majitele nejlepších tenisových úderů historie, nemůže se dočkat výhradně pochvalných reakcí. Své o tom ví uznávaný francouzský trenér Patrick Mouratoglou, který vytvořil žebříček nejlepších mužských podání, jemuž překvapivě vévodí australský rebel Nick Kyrgios.

Pátý Pete Sampras, čtvrtý Ivo Karlovič, třetí Andy Roddick, druhý John Isner a první Nick Kyrgios. Takový je žebříček nejlepších servismanů v historii mužského tenisu podle Patricka Mouratogloua.

„Kyrgios je první, protože hráči v současnosti returnují mnohem lépe a on je nyní bezpochyby na servisu nejlepší,“ vysvětlil na instagramu dvaapadesátiletý Mouratoglou.

Vybraná pětka bezesporu disponovala či disponuje fantastickým servisem, řada známých jmen ze světa tenisu ale s rankingem nesouhlasí. Chorvat Ivan Ljubičič lakonicky sdělil, že by měl být na nultém místě jeho krajan a wimbledonský šampion Goran Ivaniševič.

Bývalá světová jednička Roddick na twitteru napsal, že určitě neservíroval lépe než Sampras, Ivaniševič a Karlovič. Zároveň navrhl, že by v rankingu nejlepších podání mohl být i Australan Wayne Arthurs, pokud by se řešil jen zmíněný úder.

Jiní fanoušci a odborníci se podivili nad tím, že v pořadí schází Milos Raonic nebo Roger Federer, který sice neměl nejrychlejší podání, ale dokázal ho dokonale umístit a nepředvídatelně variovat.

„Nemám problém s tím přidat další jména skvěle servírujících hráčů. Goran byl fantastický servisman. Otázka je, koho máme ze seznamu vyjmout, aby tam bylo místo pro Gorana či pro Rogera?“ reagoval Mouratoglou, jenž léta trénoval legendární Serenu Williamsovou.

Do debaty se přidal i Ukrajinec Serhij Stachovskij, který upozornil na fakt, že všichni vybraní tenisté hráli v posledních dekádách. „Nevěděl jsem, že tenis existuje pouze tři desetiletí,“ ironicky poznamenal vítěz čtyř singlových turnajů na okruhu ATP.

Podobné žebříčky, jako je ten od Mouratogloua, zkrátka vyvolávají a budou vyvolávat bouřlivé reakce, protože srovnávají obtížně definovatelnou věc napříč různými obdobími, kdy se zásadně měnila rychlost povrchů a vyvíjela technologie raket.