Páté letošní čtvrtfinále se odkládá. Kolář ztratil v Turecku s neoblíbeným soupeřem náskok 5:0

- Filip Lefenda

Zdeněk Kolář si na antukovém challengeru v turecké Antalyi páté letošní čtvrtfinále nezahraje. V duelu s Kimmerem Coppejansem vedl český favorit v rozhodujícím dějství už 5:0, přesto nakonec po zpackané koncovce prohrál s belgickým protivníkem i třetí vzájemný zápas – tentokrát po 2 hodinách a 34 minutách po setech 6:3, 3:6 a 6:7(3).

Kolář vstoupil do utkání ztraceným podáním, ze stavu 0:2 ale zvládl během krátké chvíle otočit na 3:2. Další sérií tří získaných gemů v řadě se blýskl od skóre 3:3, čímž dovedl úvodní dějství do zdárného konce.

O výsledku druhého setu rozhodl jediný brejk, o který se ve čtvrtém gemu postaral bývalý člen elitní stovky žebříčku ATP Coppejans. Ten dosud Koláře porazil v obou předchozích vzájemných střetnutích – naposledy před čtyřmi lety v kvalifikaci US Open.

Úvodní minuty rozhodující sady napovídaly, že tentokrát už Kolář na svého protivníka vyzraje. Rodák z Bystřice nad Pernštejnem se velmi rychle dostal do trháku. Hned ve druhém gemu uzmul Belgičanovi podání a během následujících tří her mu povolil jen jediný vyhraný fiftýn.

Za stavu 5:0 pro Koláře už se tak zdál být konec zápasu pouhou otázkou času, jenže opak byl pravdou. Coppejans utkání nezabalil a postupně začal z českého náskoku ukrajovat. Když po dvou čistých hrách v řadě snížil už na 4:5, bylo jasné, že duel dostává nový náboj.

Dramatická sada nakonec dospěla až do závěrečného tiebreaku. Ten byl vyrovnaný do prvního střídání stran. Poté přišel za stavu 3:4 nešťastný okamžik, kdy byl hlášen těsný aut Coppejanse, jenže umpirový rozhodčí po kontrole místa dopadu přiřkl balon právě Belgičanovi. Rozhozený Kolář následně prohrál i zbylé dvě výměny, a s dvouhrou se tak v Turecku rozloučil.

Po porážce 6:3, 3:6 a 6:7(3) přišel šestadvacetiletý Kolář o možnost zahrát si své páté letošní čtvrtfinále. Sezonním maximem vítěze tří challengerových titulů z roku 2021 je finále halového podniku v litevském Vilniusu. Podnik v Antalyi nicméně pro Koláře ještě nekončí. Po boku Němce Kaie Wehnelta absolvuje v odpoledních hodinách ještě úvodní kolo čtyřhry. Na druhé straně dvorce bude stát ryze maďarské duo Fabián Marozsán, Maté Valkusz.

Megasaray Hotels Open, Antalya (muži, TUR, 73 000 EUR, antuka)
Osmifinále dvouhry
Kimmer Coppejans (BEL, 237.) – ZDENĚK KOLÁŘ (178.) 3:6, 6:3, 7:6(3)