Australian Open: Hradecká, Štefková a Krejčíková slaví postup, po boji také Štěpánek

- Daniel Kubelka

Kvalifikace Australian Open odstartovala ve středu také pro ženskou část turnaje. Na začátku bojů o účast v hlavní soutěži prvního grandslamu bylo rovněž pět českých tenistek a hned tři z nich nakonec slavily postup. Již do druhého kola kvalifikace pak dnes zasáhne Radek Štěpánek.

Lucie Hradecká si na Australian Open zahraje ve 2. kole kvalifikace. Rozhodla o tom výhra jedenatřicetileté české hráčky nad Němkou Lottenerovou, kterou přehrála ve dvou setech, 7:6(3) a 6:4.

Úvodní sada premiérového vzájemného souboje se nesla ve vyrovnaném duchu. Hradecká sice po brejku ve čtvrtém gemu získala náskok, o ten však v desáté hře přišla a tak o osudu prvního setu musel rozhodnout tiebreak. V něm si česká tenistka rychle vypracovala náskok čtyř bodů a ten s přehledem hlídala až do koncovky.

Druhý set odstartoval maratónský gem při podání Hradecké, ta si však i přes tři brejkboly servis udržela. Rozhodnutí přinesla až desátá hra, v níž Češka čistou hrou sebrala soupeřce servis a nakonec celý zápas ukončila. V dalším zápase se Hradecká utká s Jelizavetou Kuličkovovou, 145. hráčkou žebříčku.

Krejčíková zaskočila Muhammadovou a postupuje

Až na poslední chvíli se Barbora Krejčíková dostala do kvalifikace Australian Open, ale hned v jejím úvodním kole se postarala o příjemné překvapení, když vyřadila 152. hráčku žebříčku, Američanku Asiu Muhammadovou ve třech setech, 6:3, 4:6 a 6:2. Rozhovor s českou tenistkou čtěte zde.

Začátek zápasu přitom Krejčíkové nevyšel. Po brejku prohrávala 1:3 v úvodní sadě, pěti vyhranými gemy v řadě ale vývoj otočila a ujala se vedení v zápase. Druhá sada přinesla průběh vpravdě opačný. Česká tenistka neudržela vedení 3:1, Muhammadová otočila vývoj sady, kterou nakonec získala a srovnala stav utkání.

Rozhodující třetí set byl vyrovnaný jen do čtvrtého gemu. Od té doby vyhrála Krejčíková čtyři hry v řadě a nakonec za takřka dvě a půl hodiny mohla slavit postup. V dalším kole se utká s Kchaj-lin Čang z Číny, 136. hráčkou světa.

Štefková povolila Limové jen tři hry

Třetí český postup do 2. kola kvalifikace vybojovala ve čtvrtek Barbora Štefková. Jedenadvacetiletá tenistka přehrála o pět let starší Alize Limovou z Francie za 71 minut hladce ve dvou setech, 6:3 a 6:0.

Štefková sice ztratila hned úvodní gem při svém podání, vzápětí však kontrovala čtyřmi vyhranými gemy v řadě a pohodlné vedení o tři hry udržela až do konce prvního setu, který získala poměrem 6:3. Druhý set už nabídl jasný průběh, tedy alespoň co se výsledku týče. Vyrovnané gemy totiž dokázala vždy získat česká tenistka, která nakonec své soupeřce nadělila nepopulárního kanára.

V dalším kole čeká na naší hráčku nasazená čtyřka kvalifikace Jennifer Bradyová, 114.hráčka žebříčku.

Štěpánek udolal Kavcice ve třech setech

Možná až nečekaně hodně práce měl Radek Štěpánek v souboji se Slovincem Blazem Kavcicem ve 2. kole kvalifikace. Český tenista ale nakonec vybojoval postup ve třech setech, 6:3, 6:7(4) a 8:6.

Úvodní set druhého vzájemného zápasu obou hráčů (před třemi lety Štěpánek Kavcicovi vzdal v zápase hlavní soutěže Australian Open)vyzněl lépe pro Štěpánka. Ten jako jediný dokázal prolomit servis soupeře, stalo se tak v šestém gemu, a potřebný náskok udržel až do koncovky. Začátekdruhé sady vyšel lépe Kavcicovi, který po rychlém brejku a dalších chybách Štěpánka vedl již 5:2. Český matador ale zabojoval a ještě dovedl set do tiebreaku, v něm ale byl úspěšnější jeho soupeř.

I třetí dějství začalo lépe pro Kavcice, ale ani tentokrát nedokázal brzké vedení 2:0 udržet. Štěpánek rychle srovnal a v dramatické koncovce zvítězil 8:6. V boji o postup do hlavní soutěže se střetne s domácím Australanem Johnem Patrickem Smithem, 227. hráčem žebříčku.

AUSTRALIAN OPEN

Ženy - 1. kolo kvalifikace
LUCIE HRADECKÁ (169.) - Antonia Lottnerová (GER, 181.) 7:6(3), 6:4
BARBORA KREJČÍKOVÁ (253.) - Asia Muhammadová (USA, 152.) 6:3, 4:6, 6:2
TEREZA SMITKOVÁ (182.) - Taylor Townsendová (USA, 131.) 0:6, 6:7(2)
BARBORA ŠTEFKOVÁ (164.) - Alize Limová (FRA, 220.) 6:3, 6:0
Julia Glušková (ISR, 191.) - TEREZA MARTINCOVÁ (166.) 6:2, 7:6(3)
 
Muži - 2. kolo kvalifikace
RADEK ŠTĚPÁNEK (102.) - Blaz Kavcic (SLO, 192.)  6:3, 6:7(4), 8:6