Špatný druhý servis a spousta chyb. Pokud máš problém, jdi bouchat o garáž, radí Zverevovi analytik

- Jan Vojkůvka

Servis Alexandera Zvereva umí být pořádná zbraň, ale také až příliš velká slabina. Záleží totiž, s jakým podáním německý tenista do výměny jde. Zatímco totiž přes první servis je bývalá světová dvojka velmi silná, přes druhé podání patří k nejhorším z první padesátky světového žebříčku. A tento problém je o to větší ve chvíli, kdy Němec po návratu ze zranění hledá formu.

Pětadvacetiletý Zverev se vrátil na kurty po vážném zranění nohy, které si způsobil loni na Roland Garros, je však pouze stínem hráče, kterým býval. Marně hledá formu, sbírá víc porážky než výhry a až turnaj v Dubaji byl jakýmsi blýsknutím na lepší časy.

Ovšem pouze částečně.

Zverevovi se povedlo vyhrát tři zápasy a postoupit do semifinále, když mj. přehrál Jiřího Lehečku. V souboji s Andrejem Rubljovem, kterého doposud porazil na okruhu ATP ve všech zápasech, ovšem tahal za kratší konec. Sice trefil výtečných 12 es, ale přes druhé podání uhrál jen 5 fiftýnů. A to je zkrátka málo.

Slabší druhé podání a menší úspěšnost ve výměnách přes druhý servis provází Zvereva prakticky po celou kariéru. Tento rok je ovšem jeho trápení o to výraznější. Na to poukázal i analytik Gill Gross, který se specializuje na tenisové statistiky. A ty hovoří neúprosně!

„Zverev se pohybuje velmi dobře a fyzicky se zdá čím dál lepší. Proces je pomalejší a chvíli mu ještě potrvá, než získá jistotu na forhendu. O tom není pochyb. V jeho hře je ale více nedbalých nevynucených chyb, kterých by se ve své nejlepší formě nedopouštěl,“ poznamenal Gross.

„Je to vinou hlavně jeho druhého podání, které je tragické. Opravdu tragické. Pokud se podíváme na hráče Top 50 v žebříčku, tak Zverev je na okruhu druhý nejhorší, co se týče získaných bodů přes druhé podání. Horší je jen Alexander Bublik. Zverev získal jen 46,4% bodů přes druhé podání, což je v Top 50 až 49. místo. To ho brzdí,“ upozornil.

Podle Grosse je to u Zvereva dlouhodobý problém. Nikdy nepatřil k nejlepším hráčům přes druhé podání, spíš naopak. Ve chvíli, kdy není ve své špičkové formě, by však právě na tom měl zapracovat. Jinak vyhraných zápasů nebude tolik, kolik by potřeboval, aby získal potřebné sebevědomí i herní rytmus.

„Vždy to byl u něj problém a problémem to zůstává i nyní. Myslím, že by se mohl inspirovat a hodně se naučit u Aryny Sabalenková,“ řekl směrem k běloruské tenistce, která se přes druhé podání výrazně zlepšila. Dokázala na své slabině zapracovat a její hru to pozvedlo. „To je vše, co se k tomu dá říct. Máš nějaký problém? Tak jdi a bouchej o garáž! Dělej něco, změň něco,“ odkázal Zvereva k jednomu z nejtradičnějších tenisových tréninků, kdy zejména začínající tenisté hodiny bouchají míčkem o zeď či vrata garáže a získávají úderovou jistotu.

„Ale zdá se, že Zverev o změnu nemá už takových pět let zájem. V jeho hře jsou pořád stejné chyby,“ dodal Gross.