Djokovič poprvé poražen! Medveděv díky vítězství rozšířil elitní osmičlennou skupinu tenistů

- Petr Sumbal

V pátek 3. března k tomu konečně došlo. Světová jednička Novak Djokovič našel poprvé v letošním roce přemožitele. Jeho letošní neporazitelnost trvala patnáct utkání a zahrnovala tituly v Adelaide a na Australian Open. Vítězstvím nad současným vládcem mužského tenisu se může pyšnit Daniil Medveděv, který Djokoviče porazil už popáté v kariéře, což se kromě něj povedlo už jen osmi dalším tenistům.

Medveděv předvedl v semifinále „pětistovky“ v Dubaji téměř bezchybný výkon. Za celý zápas čelil jen jednomu brejkbolu Djokoviče, který sice znamenal ztrátu jeho podání, jinak byl ale na servisu zcela dominantní a sám dokázal Srba brejknout celkově třikrát. Po vítězství 6:4, 6:4 si ruský tenista připíše třetí finálovou účast v sezóně a bude bojovat o třetí titul v řadě.

Jednalo se už o čtrnácté vzájemné měření sil mezi Djokovičem a Medveděvem, a i když ve vzájemné bilanci vede poměrem 9:5 Srb (dvakrát vyhrál po skreči Medveděva), pět vítězství ruského tenisty není vůbec špatným počinem. Spíše právě naopak. Rus díky pátému skalpu Djokoviče rozšířil elitní osmičlennou společnost tenistů, kteří rovněž dokázali Srba minimálně pětkrát v kariéře porazit.

Nejvíce skalpů Djokoviče má na svém kontě Rafael Nadal, který ho dokázal porazit 29krát. Následuje Roger Federer s 23 vítězstvími a na třetím místě je další člen bývalé „velké čtyřky“ Andy Murray, který Srba porazil jedenáctkrát. Devítku tenistů kromě již zmíněného Medveděva doplňují ještě Stan Wawrinka (6 vítězství), Jo-Wilfried Tsonga (6) Andy Roddick (5), David Ferrer (5) a Dominic Thiem (5).

Z výše jmenovaných hráčů již čtyři (Federer, Roddick, Ferrer a Tsonga) ukončili kariéru, další dva (Nadal a Wawrinka) od tohoto momentu zřejmě nejsou příliš daleko a Thiem je momentálně na míle daleko od své bývalé formy. Naopak Medveděv má stále teprve 27 let, takže není vůbec nepředstavitelné, že by se mohl v počtu vítězství nad Djokovičem v budoucnu posunout v pomyslné tabulce za trojici Nadal, Federer, Murray. Chybí mu k tomu už jen dva „zářezy“.

Statistickou zajímavostí je fakt, že Medveděv kromě Djokoviče nikdy žádnou jinou světovou jedničku neporazil. Je to ale dáno samozřejmě hlavně tím, že právě rodák z Bělehradu okupuje tenisový trůn zdaleka nejčastěji a šestnáct týdnů byl světovou jedničkou také sám Medveděv.

Mimochodem, není to poprvé, co dokázal Medveděv ukončit Djokovičovu dlouhou šňůru vítězství. V roce 2019 mu v Cincinnati pokazil desetizápasovou vítěznou sérii a o dva roky později ve finále US Open utnul úchvatnou Srbovu šňůru 27 vítězství v řadě na grandslamech a překazil mu tím snahu o kalendářní grandslam. Tentokrát se jednalo o ukončení dvacetizápasové Djokovičovy vítězné série.

Rivalita mezi Djokovičem a Medveděvem je jednou z těch nejžhavějších v současném tenise, oba soupeři k sobě ovšem zároveň chovají vzájemný respekt. Dokazuje to například obětí obou tenistů po skončení pátečního zápasu u sítě, srdečná gratulace od poraženého Djokoviče i následná Medveděvova slova na adresu Djokoviče na následné tiskové konferenci.

„Na Novakovi se mi líbí hodně věcí. Třeba to, že když jsem ho poprvé potkal, byl jsem 480. na světě a choval se ke mně úplně stejně, jako teď. Nedělá rozdíly, jestli je někdo na prvním nebo 480. místě žebříčku, a za to má můj velký respekt,“ pronesl po zápase Medveděv, aktuálně sedmý hráč světa.

Finálovým soupeřem Medveděva na turnaji v Dubaji bude jeho krajan Andrej Rubljov (6.), který v semifinále porazil poprvé v kariéře na šestý pokus Alexandera Zvereva (16.).