Palán skolil v Indii už čtvrtého favorita! Největší semifinále kariéry si zajistil husarským kouskem

- Filip Lefenda

Dominik Palán si na podniku v indickém Puné vyšlápl už na čtvrtého favorita. Ve svém premiérovém challengerovém čtvrtfinále porazil dvaadvacetiletý tenista z páté stovky žebříčku druhého nejvýše nasazeného Ťün-sina Cenga z Tchajwanu, a to za 2 hodiny a 19 minut po setech 7:6(4), 1:6 a 6:3.

V úvodním setu promarnil aktivně hrající Palán náskok 4:2, nakonec ale dějství ukončil čtyřmi míči v řadě skrze tiebreak, který otočil z 3:4 na 7:4. Ve druhém dějství uhrál český kvalifikant pouhý gem, pro rozhodující sadu ale znovu zkoncentroval síly.

O výhře nad 124. hráčem planety rozhodl jediným brejkem, který získal v šestém gemu poté, co se na příjmu blýskl ziskem pěti míčů v řadě a obratem ze zdánlivě beznadějného stavu 0:40. 

Palána byl po brejku doslova plný kurt. Ve zbylých dvou hrách na podání dopřál vítězi tří challengerových titulů už jen jeden fiftýn. Za celý rozhodující set pak ztratil Čech na servisu pouhé čtyři výměny (z toho tři vinou vlastních dvojchyb). K životnímu vítězství si pomohl i devíti esy.

Poté, co v Indii zaskočil z pozice jasného papírového outsidera krajany Petra Nouzu (6:3, 6:4) s Daliborem Svrčinou (6:4, 7:6) a domácího Sumita Nagala (4:6, 6:3, 6:4), zaznamenal Palán premiérový skalp soupeře z TOP 150 žebříčku.

Sám rodák z Hodonína si pak v pondělním vydání světového pořadí vylepší své dosavadní maximum, kterým je 368. místo. Aktuálně figuruje v průběžném rankingu už na 330. pozici, což oproti té stávající znamená zlepšení o 82 příček.

A to minimálně. Turnajová senzace totiž dost možná ještě nevyřkla své poslední slovo. O finále si vítěz tří podniků ITF zahraje už v sobotu s turnajovou čtyřkou Lucou Nardim (151.) z Itálie.

Pune Metropolitan Region Challenger (muži, IND, 130 000 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
DOMINIK PALÁN (412.) – Ťün-sin Ceng (TPE, 124.) 7:6(4), 1:6, 6:3