V plné síle! Na turnaj do Indian Wells zamíří početná česká družina

- Marek Bartošík

Turnaj v kalifornském Indian Wells patří k tradičním událostem na tenisových okruzích ATP a WTA. Na prestižní tisícovku, jíž se přezdívá „pátý grandslam“, se vypraví také velká skupina českých tenistů a tenistek v čele s Barborou Krejčíkovou, Karolínou Plíškovou, Petrou Kvitovou a Jiřím Lehečkou. Hlavní soutěž se uskuteční od středy 8. do neděle 19. března.

Pro někoho je to možná překvapivé, ale v historii turnaje v Indian Wells nenalezneme žádného českého šampiona ani šampionku ve dvouhře (s výjimkou Martiny Navrátilové, která reprezentovala Spojené státy, a Čechoslováka Miloslava Mečíře).

Změnit tento stav se letos pokusí silná plejáda českých účastníků. Hlavní soutěž mají jistou Petra Kvitová (15.), Barbora Krejčíková (16.), Karolína Plíšková (17.), Marie Bouzková (30.), Kateřina Siniaková (45.), Linda Fruhvirtová (54.), Linda Nosková (55.), Karolína Muchová (77.), Markéta Vondroušová (104.) a také Jiří Lehečka (47.), přičemž Muchová s Vondroušovou využijí ke startu chráněného žebříčku.

Zajímavostí je, že Lehečka je přihlášen i na velký challenger ve Phoenixu (nejvyšší kategorie 175), který se koná ve druhém týdnu turnaje v Indian Wells. Kromě zmíněné desítky se v Indian Wells představí ještě Tereza Martincová (114.) a Tomáš Macháč (130.), kteří by měli nastoupit už do kvalifikace.

Do soutěže čtyřhry naskočí Krejčíková se Siniakovou a také Vondroušová po boku své kamarádky Miriam Kolodziejové, jíž patří v deblovém žebříčku 52. příčka. Zatím sedmé pod čarou jsou Bouzková s Polkou Magdou Linetteovou.

A koho naopak v Kalifornii neuvidíme? Z velkých hvězd se kvůli zranění omluvili Rafael Nadal, Marin Čilič, Nick Kyrgios, Sebastian Korda a Anett Kontaveitová.

Na šampiona i šampionku BNP Paribas Open čeká tradičně 1000 bodů do žebříčku, trofeje z loňska obhajují Američan Taylor Fritz a Polka Iga Šwiateková. Z českých zástupců se naposledy nejvíce dařilo Markétě Vondroušové, která postoupila do osmifinále. Nejlepším turnajovým maximem se z Češek pyšní Karolína Plíšková, jež si v letech 2016 a 2017 zahrála semifinále.