Úchvatný comeback! Rubljov prohrával o set a čelil pěti mečbolům v řadě, přesto slaví postup

- Jan Vojkůvka

Ruský tenista Andrej Rubljov znovu potvrdil známou poučku, že dokud není utkání ukončeno, stát se může cokoliv. Obhájce titulu byl na turnaji v Dubaji na pokraji vyřazení, když čelil v duelu s Alejandrem Davidovichem Fokinou hned pěti mečbolům v řadě. V tiebreaku druhé sady však dokázal otočit skóre z 1:6 na 8:6 a nakonec vydřel vítězství 2:1 na sety.

Pětadvacetiletý Rus má za sebou velmi vydařený rok 2022. Vybojoval čtyři tituly, byl světovou pětkou a vyhrál 53 ze 75 odehraných singlových zápasů. O co byla minulá sezona úspěšnější, o to je ta probíhající protrápenější. A potvrzuje se to i v Dubaji, kde Rubljov obhajuje loňský titul.

Už v osmifinále se totiž dostal do obrovských problémů. S o dva roky mladším Alejandrem Davidovichem Fokinou prohrál první set 1:6 a ve druhé sadě dospěl boj mezi hráči až do tiebreaku. V něm si Španěl vybudoval vedení 6:1 a vypracoval si tím hned pět mečbolů v řadě.

V takřka beznadějné chvíli ovšem světová šestka zabrala a Fokina se marně snažil utkání zakončit. Rubljov ukořistil sedm míčků v řadě, otočil z 1:6 na 8:6 a vynutil si rozhodující set.

V něm už španělskému soupeři nepovolil ani jeden brejkbol, znovu dějství dospělo do zkrácené hry a tentokrát ji Rubljov vyhrál hladce 7:3. Díky tomu postoupil do svého třetího čtvrtfinále v sezoně a může dál živit naději na obhajobu titulu. O své premiérové letošní semifinále si zahraje proti Boticovi Van de Zandschulpovi.