Skandální rozhodnutí rozhodčí prohrálo Siniakové zápas. Nezbývá mi, než to hodit za hlavu, smutnila Češka

- David Schlegel

Neuvěřitelný a pořádně hořký závěr zápasu musela skousnout v prvním kole v mexickém Monterrey česká tenistka Kateřina Siniaková. Semifinalistce z Méridy přisoudil los Rusku Kamillu Rachimovovou, 97. hráčku světa, která před dvěma týdny vyhrála turnaj v Irapuatu, dotovaný 60 000 dolary.

Dramatický zápas, který trval bez deseti minut tři hodiny, rozhodoval až tiebreak třetího setu, v němž měla za stavu 6:5 Ruska svůj první mečbol. V dlouhé výměně zahrála křižný bekhend, který evidentně skončil v jasném autu, nejméně třicet centimetrů mimo, spíše však ještě více (viz screenshot výše). Siniaková se ani nesnažila míček odehrát, ale kolumbijská rozhodčí Sofia Riosová nepochopitelně přiřkla bod Rachimovové a místo vyrovnaného stavu 6:6 duel ukončila.

„Myslím, že rozhodčí udělala víc chyb než jen tu při mečbolu. Celkem se to nashromáždilo, ale člověk to musí hodit za hlavu. Bohužel to za takhle důležitého stavu mrzí,” vyjádřila se z Monterrey pro Tenisový svět Kateřina Siniaková. Češka měla předtím za stavu 5:4 ve třetím setu na returnu mečbol, ale zahrála forhend těsně za základní čáru.

Na Twitteru se objevily názory šokovaných fanoušků, kteří se s rozhodnutím kolumbijské rozhodčí nemohli smířit. „Toto je naprosto otřesná ostudná zlodějina. Jak čárová sudí, tak rozhodčí na umpiru neviděly míček, který neskončil jednu stopu, ale dvě stopy v autu (2 stopy = 60,96 cm),” napsal jeden z nich. Další sdílel fotku nevidomého zpěváka Stevieho Wondera. Jedna z fanynek pak prosila WTA, aby nasadila elektronickou kontrolu autů na všech turnajích, které pořádá, a zamezila podobným krádežím.

Situaci probírali i fanoušci na diskusním webu o ženském tenise Tennisforum.com. „Příšerné rozhodnutí. Absolutně nechápu, jak tohle nemohlo být posouzeno jako aut. To byla krádež,” vyjádřil se fanoušek Jonathan. „Katka byla okradena. Míček byl jasně mimo. Není divu, že byla naštvaná a nepodala ruku rozhodčí,” napsala jiná fanynka.

Siniaková rozhodčí sice ruku nepodala, ale podání ruky svou pravou rukou rozhodčí naznačila. „Nemyslím si, že by rozhodčí byla proti mně zaujatá. I ten poslední aut mi nepřišel nějak úplně velký, ale rozhodně mi v autu míček přišel,” zhodnotila situaci 45. hráčka světového žebříčku.

Nyní čeká Kateřinu Siniakovou turnaj v Indian Wells, kde by kromě dvouhry měla startovat i ve čtyřhře s Barborou Krejčíkovou.