Luxusní výměny i chytrý trik. Macháč v Dubaji statečně čelil Djokovičovi

- Marek Bartošík

Kvalifikant Tomáš Macháč (130.) odehrál v prvním kole pětistovky v Dubaji vynikající utkání, v němž nakonec podlehl světové jedničce Novakovi Djokovičovi po velkém boji 3:6, 6:3 a 6:7(1). Dvaadvacetiletý český tenista ukázal to nejlepší ze své hry: už v prvním gemu vyhrál fantastickou výměnu, později předvedl originální vítězný forhend i dokonalý volej. Když odcházel z centrálního kurtu, tleskali mu nejen fanoušci, ale i sám Djokovič.

Tomáš Macháč nebyl daleko od toho, aby v Dubaji stejně jako loni Jiří Veselý skolil fenomenálního Novaka Djokoviče. Odvážně hrající kvalifikant se dostal už v prvním gemu při podání Djokoviče na shodu, favorit ho ale k brejkbolu nepustil. Naopak ve čtvrté hře sám proměnil šanci na returnu a ujal se vedení 3:1. Český mladík okamžitě reagoval a rebrejkem snížil na 2:3, poté ale podruhé za sebou ztratil servis. Tentokrát už si Djokovič výhodu podržel a sadu dovedl do vítězného konce.

Tenista z Berouna se dokázal z dílčího neúspěchu oklepat a zkraje druhého setu vzal Djokovičovi podání. Náskok mohl ještě navýšit ve čtvrté hře, kdy sice předvedl chytrý forhendový úder, o chvíli později ale nevyužil dva brejkboly. Dvaadvacetiletý Macháč čelil brejkbolu až v závěrečné deváté hře, kdy otočil stav 30:40 a vynutil si rozhodující dějství.

Na jeho začátku se český kvalifikant opět dostal k brejkbolu, Djokovič však reagoval vynikajícím servisem. Ve druhém gemu si Macháč vyžádal při shodě ošetření pravé ruky, kterou si opakovaně protřepával. Po pauze trefil dva vítězné údery a srovnal. Srbský favorit si poté hladce udržel podání a následně získal podání Macháče čistou hrou.

Český bojovník se ale nevzdal, v sedmé hře manko brejku i díky dokonalému voleji vymazal a vzápětí srovnal na 4:4. Tenisté si následně drželi podání až do tiebreaku, kde dominoval zkušenější Djokovič.

Dvaadvacetinásobný grandslamový vítěz tak ovládl i své třinácté utkání v této sezóně a po dvou hodinách a 27 minutách postoupil do osmifinále. Tam ho čeká nizozemský soupeř Tallon Griekspoor (39.).

Dubai Duty Free Tennis Championships (muži, SAE, 2 855 495 USD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry
Novak Djokovič (SRB, 1.) – TOMÁŠ MACHÁČ (130.) 6:3, 3:6, 7:6(1)