Djokovič a rekordy. Kde dominuje a v čem jsou lepší jiné legendy?

- Marek Bartošík

Novak Djokovič si už dávno zajistil vstupenku mezi nejlepší tenisty historie. Srbský reprezentant trpělivě doháněl své hlavní rivaly Rogera Federera s Rafaelem Nadalem a v posledních letech je překonal v několika velmi důležitých statistikách. V čem je světová jednička Djokovič už nyní nejlepší v historii a kde má oproti jiným legendám ještě rezervy?

Grandslamové tituly (22)
Novak Djokovič díky svému triumfu na letošním Australian Open dorovnal mužského rekordmana Rafaela Nadala v počtu grandslamových trofejí. Oba jich mají 22, oba zvítězili na každém grandslamu alespoň dvakrát. O dva vavříny méně má dřívější dlouholetý vládce této statistiky Roger Federer, který loni ukončil kariéru. Nyní se zdá, že by právě pětatřicetiletý Djokovič mohl v pořadí odskočit i Nadalovi, jehož stále více trápí zranění všeho druhu. Na Američanku Serenu Williamsovou, absolutní rekordmanku v open éře, ztrácí Djokovič jediný grandslamový titul.

Týdny na prvním místě žebříčku (378)
V pondělí 27. února 2023 přestal platit dlouholetý rekord Steffi Grafové v celkovém počtu týdnů na vrcholu žebříčku (377). Djokovič přitom dlouho zaostával i za Federerem, který má na kontě 310 týdnů (v letech 2012–2018 byl na zdánlivě nedosažitelné metě 302 týdnů).

Tenista z Bělehradu se ale na první místo opakovaně vracel a nyní může reálně pomýšlet na fantastickou číslovku 400 týdnů. Ještě více jich nastřádali debloví specialisté Bob Bryan (439) a Mike Bryan (506), kteří jsou absolutními rekordmany napříč všemi kategoriemi.

Trofeje z ATP Masters 1000 (38)
Djokovič 38, Nadal 36, Federer 28. Takové je aktuální pořadí nejúspěšnějších tenistů na tisícovkách. Srb je navíc jediným singlistou, který dokázal ovládnout všech devět turnajů této kategorie (všechny alespoň dvakrát!). Federer nikdy nezvítězil v Monte Carlu ani Římě, Nadalovi chybí ve sbírce Miami a halová Paříž.

Triumfy na Turnaji mistrů neboli ATP Finals (6)
Dlouholetým rekordmanem byl Federer, který mezi lety 2003 a 2011 nasbíral na závěrečné akci roku šest trofejí. Djokovič poté převzal dominanci a v roce 2015 oslavil svůj pátý triumf. Na vyrovnání Federera si ale musel počkat, až loni se mu to povedlo v Turíně. Letos tak může Švýcarovi odskočit. Nadal na svůj premiérový úspěch z ATP Finals stále čeká. Mezi ženami se na Turnaji mistryň nejvíce dařilo osminásobné šampionce Martině Navrátilové.

Olympijské hry (1x bronz)
Jediná disciplína, v níž Djokovič nezáří. Na kontě má pouze bronz z Pekingu 2008, kdy v napínavém semifinále podlehl pozdějšímu vítězi Nadalovi, aby v boji o třetí místo porazil Američana Jamese Blakea. Na dvou olympiádách skončil Djokovič čtvrtý (2012, 2021), v Riu 2016 nestačil v prvním kole na později stříbrného Argentince Juana Martína del Potra.

Nadal triumfoval nejen v Pekingu, ale i v Riu, kde ovládl čtyřhru po boku svého kamaráda Marca Lópeze. Federer má na kontě zlato z deblu (Peking 2008 se Stanem Wawrinkou) a stříbro ze singlu (Londýn 2012). Brit Andy Murray dokonce zvítězil dvakrát v singlu (2012, 2016) a k tomu přidal stříbro z mixu s Laurou Robsonovou (2012). Nejlepší tenisovou olympioničkou historie je Američanka Venus Williamsová se čtyřmi zlatými a jednou stříbrnou medailí.

Celkový počet titulů (93)
Djokovič se netají tím, že se soustředí hlavně na největší akce, tedy na grandslamy, Masters a Turnaj mistrů (ATP Finals). Na těchto kláních triumfoval celkově už 66krát, Nadal 59krát a Federer „pouze“ 54krát. Švýcar i Španěl posbírali více vavřínů na menších a středních turnajích kategorie ATP 250 a ATP 500. Zatímco Djokovič má na kontě celkem 93 singlových titulů, Nadal je na čísle 92 a Federer na metě 103.

Rekordmanem je Jimmy Connors se 109 trofejemi, mezi druhým Federerem a čtvrtým Djokovičem je třetí Ivan Lendl (94). Mezi ženami jsou nejlepší Martina Navrátilová (167) a Chris Evertová (157).

Závěrečná poznámka: Přehled rekordů nemůže být nikdy kompletní a zcela objektivní. Článek neobsahuje počet vítězných zápasů na okruhu a procentuální úspěšnost, vítězné série a další.