VIDEO: Alcaraz úžasným prohozem zničil odpor protivníka a zůstává neporažen

- Petr Sumbal

Carlos Alcaraz dál ničí jednoho soupeře za druhým, na jihoamerické antuce nenašel ani na osmý pokus přemožitele, byť se tentokrát docela nadřel. V semifinále turnaje v Riu de Janeiru prohrál s antukovým specialistou Nicolasem Jarrym první set, ale utkání nakonec otočil. I díky parádnímu forhendovému prohozu po čáře, pro který si musel doběhnout přes celou šířku základní čáry.

Carlos Alcaraz kvůli zranění vynechal úvod sezóny včetně Australian Open, do hry naskočil až v únoru na své oblíbené antuce. Nejprve si světová dvojka podmanila turnaj v Buenos Aires a pevnou rukou zatím vládne také v Rio de Janeiru, kde si zahraje znovu po týdnu finále s britským tenistou Cameronem Norriem.

K poražení svého semifinálového protivníka Nicolase Jarryho (139.) potřeboval Alcaraz tři sety, když ten první ztratil v tiebreaku. Druhou sadu vyhrál devatenáctiletý Španěl 7:5 a třetí poté 6:0, poté co jeho soupeř fyzicky i psychicky odpadl.

Na nalomení Jarryho psychiky měl výrazný podíl jeden magický moment ze začátku rozhodující sady. Za stavu 1:0 a 40:15 pro Alcaraze to vypadalo na jistý Chilanův fiftýn, kterým by odvrátil Alcarazův brejkbol. Jarry perfektním křížným bekhendem poslal Alcaraze do těžké defenzivní pozice a následně umístil forhend do opačného rohu kurtu.

Alcaraz ale udělal z na první pohled bezvýchodné situace svou vlastní show a nejenže dokázal těžký míček doběhnout, on ho navíc vrátil na druhou stranu sítě tak, že se po něm mohl udivený Jarry, který si mezitím naběhl na síť, jen ohlédnout.

Jarry od té doby už nevyhrál ani jednu hru a z nadějné rozehraného semifinále nakonec odcházel poražen. Alcaraz naopak znovu dokázal, že místní kurty mu svědčí, před rokem si v brazilské metropoli připsal titul a stal se nejmladším šampionem turnaje ATP 500 v historii.