Další zastávka Dubaj! Lehečka favoritem proti bývalé světové dvojce? Macháč vyzve Djokoviče

- Petr Sumbal

Jiří Lehečka má za sebou úspěšný vstup do sezóny, po čtvrtfinálovém tažení na Australian Open si zahrál semifinále na turnaji v Dauhá. Od pondělí se nejlepší současný český tenista představí v Dubaji a hned v prvním kole ho čeká střet s bývalou světovou dvojkou Alexanderem Zverevem. Tomáš Macháč narazí na světovou jedničku Novaka Djokoviče.

Lehečka se Zverevem se v této sezóně už jednou utkali, a to v posledním dni roku 2022 na United Cupu. V týmové soutěži tenkrát překvapivě uspěl český tenista, který vítězstvím 6:4, 6:2 předznamenal, jak pro něj bude začátek dalšího roku tenisově úspěšný.

To Zverev je zatím stále jen stínem tenisty, který to v minulosti dotáhl na druhé místo světového žebříčku a vyhrál celkem 19 turnajů ATP ve dvouhře včetně dvou Turnajů mistrů a olympijských her v Tokiu. V polovině loňského roku totiž tehdy výborně hrajícího Zvereva zastavilo těžké zranění pravého kotníku na French Open, které mu ukončilo sezónu. A od té doby Němec marně hledá ztracenou formu. Světovým žebříčkem se mezitím propadl až na 16. příčku.

Letos nastoupil 25letý německý tenista k devíti utkáním a uspěl jen ve třech. Naposledy prohrál v osmifinále turnaje v Dauhá s matadorem Andym Murraym, kterému podlehl po dramatické bitvě 6:7(5), 6:2, 5:7. Na Murrayho poté narazil v semifinále také Lehečka a ani on na britského tenistu nestačil. Přestože měl proti němu pět mečbolů, nakonec prohrál 0:6, 6:3, 6:7(6).

Nyní se Lehečka se Zverevem utkají spolu a podle sázkových kanceláří je mírným favoritem tohoto souboje 21letý český hráč. To je něco, co by bylo ještě před několika týdny zcela nemyslitelné. Lehečka však už letos dokázal porazit takové hráče jako Borna Čorič, Cameron Norrie, Félix Auger-Aliassime nebo Andrej Rubljov, takže představa, že podruhé v sezóně srazí na kolena také Zvereva, není vůbec nereálná.

Kromě Lehečky se představí v Dubaji také jeho daviscupový parťák Tomáš Macháč, který se na turnaj probojoval skrz kvalifikaci. Los pro něj nebyl příliš příznivý, hned v prvním kole se utká se světovou jedničkou Novakem Djokovičem. Pro 22letého českého tenistu to bude poprvé, co vyzve aktuálního krále mužského tenisu. Srbský tenista má za sebou vynikající úvod roku, když vyhrál všech 12 zápasů, do kterých nastoupil, a opanoval turnaje v Adelaide a Australian Open. Djokovič bude hrát v Dubaji již potřinácté, přičemž už pětkrát tento turnaj ovládl.