Na Šwiatekovou umí! Krejčíková porazila světovou jedničku podruhé v řadě, slaví titul v Dubaji

- Jan Vojkůvka

Barbora Krejčíková je šampionkou turnaje kategorie WTA 1000 v Dubaji! V sobotním finále si česká hráčka poradila se světovou jedničkou Igou Šwiatekovou, kterou porazila ve dvou setech 6:4, 6:2. Pro Krejčíkovou se jedná o šestý titul na okruhu WTA v kariéře. Ve světovém žebříčku si díky prvenství v Dubaji polepší o 14 pozic a poskočí na 16. místo.

Krejčíková šla do utkání v roli papírové outsiderky, nicméně loňské finále na halovém turnaji v Ostravě ukázalo, že česká tenistka zná recept na svou sobotní soupeřku. Tehdy ji Krejčíková porazila po velké bitvě 5:7, 7:6(4), 6:3. Tentokrát se jednalo o mnohem rychlejší a svižnější zápas, v němž ovšem znovu hrála prim Barbora. A podruhé za sebou přichystala pro polskou hvězdu zklamání.

První set souboje mezi Krejčíkovou a Šwiatekovou nabídl hned pět brejků. Česká tenistka měla vstup do utkání výtečný a hned v prvním gemu dokázala Šwiatekové prorazit podání. Polka ovšem v šesté hře dokázala vybojovat rebrejk a spustila tím sérii celkem čtyř gemů, ve kterých se prosazovaly hráčky na returnu. Vítězně z této brejkované vzešla Krejčíková, která v deváté hře čistou hrou sebrala Šwiatekové podání a následně další čistou hrou doservírovala.

Ve druhé sadě si světová jednička dokázala vytvářet tlak a ve druhém i čtvrtém gemu měla po dvou brejkbolech. Krejčíková ale ve všech případech úspěšně hrozby ztráty servisu odrážela, načež sama zaútočila a v pátém gemu odskočila do vedení. Soupeřce navíc už nic nedovolila a šňůrou čtyř gemů v řadě si došla pro cenné vítězství nad první hráčkou světa a ziskem titulu na tisícovce v Dubaji.

Krejčíková, která před dvěma lety vybojovala titul na Roland Garros, získala v Dubaji svůj druhý nejcennější titul v singlové kariéře, když poprvé triumfovala na tzv. tisícovce. Toto vítězství navíc okořenila hodně cennými skalpy. Vedle Šwiatekové si totiž poradila i se světovou dvojkou Arynou Sabalenkovou, světovou trojkou Jessicou Pegulaovou a osmou hráčkou žebříčku WTA Darjou Kasatkinovou.

Tažení Krejčíkové turnajem v Dubaji se výrazně promítne i ve světovém žebříčku. V jeho pondělním vydání se sedmadvacetiletá česká tenistka, která vybojovala už svůj šestý titul ve dvouhře na okruhu WTA, posune na 16. místo. V příštích čtyřech měsících navíc nebude obhajovat prakticky žádné body a může zaútočit na návrat do Top 10.