Bývalá světová dvanáctka letos ukončí kariéru. Jednačtyřicetiletý Španěl si chce splnit poslední sen

- Jan Vojkůvka

Španělský tenista Feliciano Lopez v letošním roce zakončí svou dlouhou a bohatou kariéru. Vítěz sedmi turnajů ATP má prozatím naplánované tři rozlučkové turnaje, ohromně by si ale přál hrát ještě v jednom dějišti. Jeho snem je zakončit kariéru na travnatém turnaji v anglickém Queen's Clubu, kde během kariéry získal dva tituly, k čemuž přidal ještě jedno finále.

Lopez, kterému bude v září 42 let, má za sebou ve dvouhře hrůzostrašnou sezonu. Zahrál si celkem na 15 turnajích a vybojoval pouze jednu výhru. Stalo se tak v červnu v prvním kole kvalifikace ve svém oblíbeném Queen's Clubu.

Postupně se bývalá světová dvanáctka propadala žebříčkem až do druhé tisícovky a na turnajích se trápila. Náladu si Lopez trochu spravil ve čtyřhře, v níž figuruje na 74. místě světa a loni vyhrál spolu se Stefanosem Tsitsipasem titul v Acapulcu. Spolu s řeckým hráčem si zahrál také čtvrtfinále v Indian Wells a po boku Američana Maxima Cressyho dokráčel do osmifinále Roland Garros.

Že by se však chtěl i nadále věnovat deblu, to nepřipadá v úvahu. Byť by stále mohl dosahovat slušných výsledků, jeho priority vždy náležely dvouhře. A tak se Lopez rozhodl, že letos definitivně uzavře kariéru, během které vybojoval sedm singlových a šest deblových titulů na okruhu ATP.

Prozatím má jistotu, že si zahraje na třech turnajích. Rád by ale ještě jednu akci přidal. Jeho snem je zakončit svou profesionální kariéru v anglickém Queen's. „Acapulco, Barcelona a Mallorca jsou potvrzené. Požádal jsem také o divokou kartu do Queen's. Pokud mi ji pořadatelé udělí, právě tam odehraji svůj poslední turnaj,“ vyřkl přání Lopez.

Pokud by divokou kartu nedostal, jeho posledním turnajem by byl nejspíš domácí travnatý podnik na Mallorce. O účast ve Wimbledonu usilovat nebude, byť se jedná o jeho nejúspěšnější grandslam, na kterém dokráčel třikrát do čtvrtfinále.