Oklepal se z kanáru, pak nevyužil pět mečbolů. Lehečka v divokém utkání postup do finále nevybojoval

- Jan Vojkůvka

Jiří Lehečka nedokázal najít recept na bývalou světovou jedničku Andyho Murrayho a v katarském Dauhá končí v semifinále. Český tenista vstoupil do utkání obdrženým kanárem, pak se ale rozehrál a dokonce si vypracoval hned pět mečbolů. Svůj obrat však nedokonal a s britským veteránem prohrál po dvou a půl hodinách 0:6, 6:3, 6:7(6). Pro Lehečku se jednalo o druhé semifinále na okruhu ATP v kariéře a znovu prokázal, že je na velkém vzestupu. Ve světovém žebříčku se vrátí příští týden do první padesátky.

Utkání to bylo skutečně divoké, převaha se přelévala ze strany na stranu a šanci postoupit do finále na ATP v Dauhá měli oba soupeři. Do souboje o titul však mohl projít jen jeden a tím se stal nakonec 70. hráč světa Andy Murray. Český hráč ale byl k postupu do premiérového finále na okruhu ATP hodně blízo.

Lehečkovi vstup do utkání vůbec nevyšel. V prvním setu přišel třikrát o servis, neproměnil ani jeden ze tří brejkbolů a obdržel od bývalé světové jedničky kanára. O co hrozivější byl první set, o to znamenitější bylo pomyslné znovuzrození českého hráče.

Ukázal, že v utkání nehodlá prodat svou kůži lacino a Murraymu začal být více než konkurenceschopný. Ve druhém setu poprvé prorazil Britovi servis a ujal se vedení 3:0. Když následně v sedmém gemu odvrátil dva brejkboly, už mu nic nestálo v cestě k úspěšnému dopodávání druhého dějství a vynucení si třetí sady.

Do té si také přenesl pohodu z předchozího dějství a Murrayho obral o podání ve třetím gemu přes shodu. Následně se ale prokázalo, že tak snadné to nebude. Lehečka totiž neproměnil ve čtvrtém gemu dva gemboly a Murray nakonec přes dvě shody vybojoval okamžitý rebrejk.

Jednadvacetiletý rodák z Mladé Boleslavi ovšem byl v tu chvíli už dostatečně rozjetý a měl Murrayho, i přes předchozí rebrejk, nalomeného. Hned v dalším gemu čistou hrou obral Brita znovu o podání a ujal se vedení 3:2. Zakončit zápas ale mělo být složitější, než se mohlo zdát.

Lehečka měl dva mečboly už v deváté hře na returnu, následně vedl 40:0 při vlastním podání, ale i o další tři mečboly přišel. A aby toho nebylo málo, ztratil také podání a nechal Murrayho srovnat na 5:5. Nevyužité šance nakonec talentovaného Čecha v koncovce hodně mrzely, jelikož Murray si vynutil tiebreak a v tom se mu povedlo urvat vítězství 8:6.

Lehečka má za sebou druhý veleúspěšný turnaj v této sezoně, když navázal na čtvrtfinále Australian Open. Celkově se jednalo o jeho druhé semifinále na okruhu ATP, přičemž se blýskl například výhrou nad nejvýše nasazeným Andrejem Rubljovem. Proti Murraymu ovšem v koncovce nakonec neuspěl.