VIDEO: Gesto hodné šampiona. Uprostřed vyhecované bitvy Alcaraz pomohl soupeři zpět na nohy

- Jan Vojkůvka

Je úplně jedno, jak moc je bitva na sportovním poli vyhecovaná a dramatická. Jakmile jde o zdraví, mělo by zápolení jít stranou. Přesně podle toho se zachoval Carlos Alcaraz na probíhajícím turnaji v Riu, když po jedné z výměn šel pomoci upadnuvšímu soupeři zpět na nohy.

Na začátku šesté hry druhého setu mezi Carlosem Alcarazem a Fabiem Fogninim zahrál španělský mladík excelentní křižný stopbal těsně za síť a způsobil tím zkušenému Italovi obrovské problémy. Fognini sice míček doběhl, ale při skluzu se mu noha zabořila do antuky a hodně nepříjemně spadl.

Alcaraz neváhal a místo oslavy dobrého úderu se šel rychle podívat, jestli je pětatřicetiletý italský antukář v pořádku. Fognini totiž s bolestivou grimasou dlouho zůstával ležet na kurtu. Alcaraz svému soupeři pomohl zpět na nohy, podal mu raketu a několikrát se ujistil, jestli je v pořádku.

Teprve devatenáctiletý Španěl tím prokázal, že navzdory věku má vytříbené chování, které je hodné skutečného šampiona. Bez ohledu na to, jak je tenisová bitva vyhecovaná a dramatická, nezapomíná na fair-play. V pouhých devatenácti letech si buduje image tenisového gentlemana. Není divu, že už v minulé sezoně byl nominován na ocenění Stefan Edberg Sportsmanship Award, byť tuto cenu nakonec získal Nor Casper Ruud.

Fognini se z nepříjemného pádu nakonec oklepal a mohl pokračovat v utkání. Vedení 1:0 na sety ovšem nevyužil a nakonec padl po 166 minutách boje 7:6(5), 2:6, 4:6. Alcaraz tak po zranění, které jej potkalo před začátkem sezony, vyhrál i svůj šestý letošní zápas a prošel v Riu do čtvrtfinále, v němž jej čeká Srb Dušan Lajovič.