Sbíral tituly, nadělil kanára Djokovičovi. Brazilský tenista ukončil kariéru doma v Riu

- Marek Bartošík

Léta patřil ke stálicím na okruhu ATP a pětkrát zakončil sezónu v Top 50 žebříčku. Brazilský tenista Thomaz Bellucci odehrál ve středu na domácím turnaji v Riu de Janeiru poslední utkání své kariéry. S profesionální tour se po 18 letech rozloučil porážkou 3:6 a 2:6 s Argentincem Sebastiánem Báezem.

Pětatřicetiletý Thomaz Bellucci může být se svou kariérou spokojen. Levou rukou hrající tenista získal na elitním okruhu čtyři singlové a jeden deblový titul (všechny na antuce), v žebříčku vystoupal až na 21. místo.

Na grandslamech byl nejdále v osmifinále, kam dokráčel na Roland Garros 2010. Tehdy ve třetím kole vyřadil zkušeného Chorvata Ivana Ljubičiče, aby vzápětí nestačil na pozdějšího šampiona Rafaela Nadala.

Bellucci několikrát potrápil největší hvězdy včetně Novaka Djokoviče. Srbskému favoritovi dokonce uštědřil kanára v osmifinále Masters v Římě, kde ale v roce 2016 nakonec prohrál 6:0, 3:6 a 2:6.

Ve své kariéře dokázal brazilský tenista skolit šestkrát člena elitní desítky žebříčku, z toho dvakrát se mu to povedlo na antukové tisícovce v Madridu, kde v roce 2011 dokráčel i přes Andyho Murrayho a Tomáše Berdycha až do semifinále (tam ho zastavil Djokovič). Belluccimu se dařilo také na Letních olympijských hrách 2016 v Riu de Janeiru, ve čtvrtfinále mu tehdy zkazil sen o medaili Rafael Nadal (6:2, 4:6, 2:6).

A právě v brazilském Riu napsal domácí tenista 22. února 2023 před vděčným publikem poslední kapitolu své úspěšné a bohaté kariéry.