Lehečka vyzrál na neoblíbeného soupeře! V Dauhá útočí na návrat do Top 50

- Jan Vojkůvka

Jiřímu Lehečkovi se povedlo na turnaji ATP v katarském Dauhá vyzrát na neoblíbeného soupeře a proniknout do čtvrtfinále. Na třetí pokus zdolal finského tenistu Emila Ruusuvuoriho, kterého porazil bez ztráty podání 6:2, 7:6(2). Postupem do čtvrtfinále útočí na návrat do první padesátky žebříčku.

Lehečka se s Ruusuvuorim utkal během kariéry už dvakrát. V obou zápasech, které se uskutečnily v minulé sezoně, však byl horším hráčem na kurtu. Zatímco v hale v Métách padl dvakrát 4:6, na jiném halovém podniku ve Stockholmu prohrál dokonce 2:6, 2:6. V Dauhá se ale role obrátily a tentokrát byl český tenista lepším hráčem.

Úvodní set byl zcela v režii mladoboleslavského rodáka, který těžil z obrovského množství nevynucených chyb soupeře. Před druhým dějstvím odešel Ruusuvuori z kurtu a vrátil se jako vyměněný. Za stavu 5:4 měl dokonce na příjmu setbol, nakonec ale sada dospěla bez jediného brejku do zkrácené hry. V té byl dominantním aktérem opět Lehečka.

Lehečku může těšit kromě vítězství i fakt, že předvedl výborný výkon na servisu. Za celé utkání totiž čelil jen jednomu brejkbolu, který navíc dokázal smazat. Jednalo se právě o zmíněný setbol Fina v desáté hře druhé sady.

Čtvrtfinalista lednového Australian Open, což jej vyneslo na 37. místo světa, minulý týden neobhajoval body za semifinále v Rotterdamu. Kvůli tomu klesl mimo elitní padesátku žebříčku a do turnaje v Dauhá vstupoval jako 52. hráč světa. Postupem do čtvrtfinále však útočí na velmi rychlý comeback do Top 50.

V dalším kole se jednadvacetiletý Čech postaví světové pětce a nejvýše nasazenému Andrejovi Rubljovovi. Rus sice letos dokráčel rovněž do čtvrtfinále Australian Open, na dalších třech turnajích však prohrál hned své první zápasy. Toto prokletí zlomil až v Dauhá, kde měl v úvodním kole volný los a ve středečním osmifinále zdolal Nizozemce Tallona Griekspoora 1:6, 6:1, 7:6(6).