Muchová si vyšlápla na světovou devítku! Plíšková zvládla tříhodinovou řež

- Jan Vojkůvka

V Dubaji pokračuje spanilá jízda českých tenistek. V první části středečního osmifinálového programu se povedlo do čtvrtfinále postoupit Karolínám Muchové a Plíškové. Zatímco Plíšková porazila ve třech setech Ukrajinku Kalininovou, Muchová si vyšlápla na světovou devítku Belindu Bencicovou!

Muchová, která se příští týden vrátí do elitní světové stovky, má za sebou další parádní zápas. Poté, co v Dubaji vyřadila Bernardu Peraovou a Soranu Cirsteaovou, na ni čekala zatím nejnáročnější zkouška v podobě deváté hráčky světa Belindy Bencicové. Muchová se však favorizované soupeřky, se kterou prohrála oba dosavadní vzájemné duely, nezalekla a dokázala ji skolit ve dvou setech.

Olomoucká rodačka šla do utkání v roli outsiderky, a to nejen kvůli žebříčkovému postavení, ale i faktu, že Bencicová letos vyhrála už dva turnaje. V první sadě ale dominovala a zvítězila za 33 minut 6:1. Až druhý set byl o něco dramatičtější.

Muchová do druhého dějství znovu vstoupila lépe a v pátém gemu prorazila Bencicové servis. Češka pak poprvé a naposledy zaváhala na podání v půlce druhé sady, kdy přišla o vedení 4:2. Od stavu 4:4 už ale znovu na kurtu úřadovala.

Vítězství nad Bencicovou je pro Muchovou cenné i z toho hlediska, že díky tomu výrazně poskočí ve světovém žebříčku. V tzv. live rankingu si momentálně polepšila už o 36 pozic a figuruje na 76. pozici. Ve hře je přitom už jen pět hráček (na turnaji v Meridě), které ji teoreticky mohou v žebříčku předstihnout.

O další vylepšení žebříčkového postavení a především o postup do prvního semifinále na okruhu WTA od Australian Open 2021 si Muchová zahraje proti světové trojce Jessice Pegulaové.

Plíšková udolala po téměř třech hodinách Kalininovou
Pořádně těžký zápas čekal na Karolínu Plíškovou. Světová osmnáctka byla sice v souboji s Ukrajinkou Anhelinou Kalininovou favoritkou, ale o postup se nakonec rvala dlouhých 168 minut. V takřka tříhodinové řeži uspěla a Ukrajinku porazila 7:5, 6:7(6), 6:2.

Duel přitom mohl skončit o poznání dříve. Plíškové se povedlo ve druhém setu vybojovat v jedenáctém gemu brejk a následně měla na svém podání dva mečboly. Proměnit je ovšem nedokázala a nakonec o podání přes tři shody přišla. Pro Plíškovou to byla ale jediná ztráta servisu v utkání.

Kalininová následně zvládla tiebreak a vynutila si rozhodující set, v němž ovšem tahala za kratší konec. Plíšková už Ukrajince další brejkbol nenabídla, sama se prosadila na returnu ve čtvrtém a osmém gemu a podruhé v této sezoně postoupila do čtvrtfinále.

Do něj ale nakonec nenastoupí. Večer totiž WTA zveřejnila informaci, že se Plíšková kvůli virovému onemocnění z turnaje odhlásila. Automaticky tak do semifinále postoupila světová jednička Iga Šwiateková, která měla být soupeřkou české tenistky.