Starší lidé brzdí náš sport, tvrdí Azarenková. Volá po zrychlení i důstojném dějišti pro Turnaj mistryň

- Filip Lefenda

Viktoria Azarenková volá po důstojném „domovu“ pro závěrečný podnik WTA Finals. Bývalá světová jednička a pětinásobná účastnice akce zároveň naléhá na co nejbližší oznámení místa letošního konání. V loňském roce podle ní v tomto směru došlo k hrubému podcenění.

Turnaj pro osm nejlepších hráček sezony se měl počínaje rokem 2019 konat po dobu deseti let v čínském Šen-čenu. Lukrativní smlouva, kterou tehdy WTA uzavřela, vynesla australské vítězce Ashleigh Bartyové 4,42 milionu dolarů (více než 98 milionů korun), což byla nejvyšší finanční odměna, která kdy byla za triumf na tenisovém turnaji vyplacena.

Hned v následujícím roce ovšem znemožnila konání akce celosvětová pandemie koronaviru. Po skandálu se zmizením někdejší čínské hvězdy Šuaj Pcheng pak došlo k úplnému zrušení podniků na území Číny, a tak se musel Turnaj mistryň přesunout – nejprve do mexické Guadalajary a následně do amerického Fort Worthu.

Právě loňský ročník vzbudil vlnu kontroverze zejména kvůli nedůstojným návštěvám v ochozech. Nejlepší hráčky planety v Texasu často zápolily před takřka prázdnými tribunami. Nic na tom nezměnila ani účast hned dvou domácích es Jessicy Pegulaové a Coco Gauffové.

„Finálový turnaj sezony si rozhodně zaslouží důstojnější kulisu. Loni nebyl absolutně žádný čas na propagaci akce. Marketing byl podhodnocený,“ prohlásila Azarenková během konající se tisícovky v Dubaji.

Dvojnásobná vítězka Australian Open narážela na to, že místo konání bylo v minulém roce oznámeno teprve dva měsíce před samotným začátkem WTA Finals. „A ani v tuto chvíli nevíme o žádné destinaci, kde by se příští turnaj mohl uskutečnit. Šušká se opět i o Číně, nic ovšem není jistého,“ podotkla rodačka z Minsku, jež je členkou hráčské rady.

V roce, během něhož WTA slaví jubilejní padesáté výročí, je podle ní potřeba posunout ženský okruh dopředu. „Někteří lidé ze starší generace náš sport trochu brzdí,“ upozornila Azarenková a vyzvala rovněž k větší jednotě hráček. „Chápu, že je obtížné změnit zažité způsoby a porušit některé tradice. Tenis ale potřebuje v určitých směrech zlepšit načasování a zrychlit,“ myslí si aktuálně 14. hráčka světového pořadí, kterou citovala agentura AFP.

Čtvrtfinalistka nedávného grandslamu v Melbourne postoupila tento týden v Dubaji do osmifinále. Po výhrách nad Ruskou Pavljučenkovovou (6:3, 7:5) a Anisimovovou (4:6, 6:4, 7:6) ze Spojených států nestačila ve středu na další Američanku Madison Keysovou (2:6, 1:6).