Definitivní konec. Indická hvězda se v Dubaji rozloučila s bohatou kariérou

- Marek Bartošík

Na tenisovém okruhu už nebude pokračovat jedna velká stálice. Indická hvězda Sania Mirzaová odehrála na turnaji WTA v Dubaji své poslední utkání, když si po boku Američanky Madison Keysové připsala porážku 4:6 a 0:6 s ruskou dvojicí Veronika Kuděrmetovová, Ljudmila Samsonovová. Šestatřicetiletá Mirzaová strávila na profesionální tour více než dvě desetiletí!

Jako šestinásobná grandslamová šampionka končí Sania Mirzaová svou profesionální kariéru. Tenistka z Haidarábádu se dočkala tří triumfů po boku Švýcarky Martiny Hingisové z ženské čtyřhry (Wimbledon a US Open 2015, Australian Open 2016) a tří vavřínů ze smíšené čtyřhry (Australian Open 2009 a Roland Garros 2012 s krajanem Mahešem Bhúpatím, US Open 2014 s Brazilcem Brunem Soaresem).

Mirzaová se díky svým výkonům stala indickou ikonou. Na elitním okruhu oslavila 43 deblových titulů a jednu singlovou trofej (Haidarábád 2005). V dubnu 2015 poprvé vystoupala až na vrchol deblového žebříčku, kde strávila celkem 91 týdnů. Mezi singlistkami byla nejlépe klasifikována v srpnu 2007 na 27. příčce.

Populární Indka, kterou na Facebooku sleduje 16 milionů lidí a na Instagramu přes 11 milionů uživatelů, se loučí s kariérou v době, kdy stále patří do elitní třicítky světového žebříčku čtyřhry (je osmadvacátá). Převážnou část loňské sezóny odehrála po boku Češky Lucie Hradecké, se kterou postoupila do finále v Charlestonu a Štrasburku. Ještě lépe se Mirzaové vedlo v tandemu s Barborou Strýcovou, s níž v roce 2016 opanovala turnaje v Cincinnati a Tokiu.

Ještě letos se Mirzaová probojovala spolu s krajanem Rohanem Bopannou do finále smíšené čtyřhry na Australian Open. Nyní čeká na maminku čtyřletého syna Izhaana nová životní kapitola, která nebude vázaná na tenisový kalendář.