Důkaz respektu. Silná generace českých teenagerek získala speciální označení

- Marek Bartošík

České teenagerky si získávají svými skvělými výkony na tenisovém okruhu WTA čím dál větší respekt. Skupina kolem Lindy a Brendy Fruhvirtových, Lindy Noskové, Sáry Bejlek a Lucie Havlíčkové si dokonce vysloužila speciální označení, konkrétně hashtag ve znění „Various Czech Teenagers“ (různé/rozmanité české teenagerky).

Příběh hashtagu #VariousCzechTeenagers začal nenápadně. Když americký tenisový novinář Ben Rothenberg loni v září na twitteru informoval o triumfu Lindy Fruhvirtové na turnaji WTA v Čenaji a rozpovídal se o silné generaci českých teenagerek, vymyslel pro ně speciální označení uživatel Ted Van Houten.

Hashtag se ujal a Rothenberg, který je tenisovým reportérem New York Times, jej začal používat při zmínkách o bohatých úspěších náctiletých českých hráček.

Pod uvedený hashtag se už letos dostalo například tažení Lindy Noskové do finále turnaje v Adelaide, vítězství Sáry Bejlek nad favorizovanou Američankou Alyciou Parksovou v kvalifikaci Australian Open a postup Lindy Fruhvirtové až do osmifinále grandslamu v Melbourne.

České teenagerky ukazují svou sílu také v žebříčku WTA. Aktuálně je mezi náctiletými hráčkami nejlepší světová šestka Coco Gauffová ze Spojených států, za ní následují druhá Linda Nosková (50.) a třetí Linda Fruhvirtová (52.).

V pořadí tenistek mladších osmnácti let je česká dominance ještě výraznější, když na prvních třech místech najdeme Lindu Fruhvirtovou, Brendu Fruhvirtovou (160.) a Sáru Bejlek (177.). Jedenáctá mezi neplnoletými hráčkami je aktuálně Lucie Havlíčková (364.), hned za ní následuje Nikola Bartůňková (370.).