ATP Dauhá: Lehečka se dozvěděl jméno soupeře pro hlavní soutěž. Macháč v kvalifikaci nevyužil mečbol

- Jan Vojkůvka

Jiří Lehečka se příští týden vrátí na okruh ATP na turnaji v katarském Dauhá. Čtvrtfinalista nedávného Australian Open si zahraje v úvodním kole s bosenským kvalifikantem Damirem Džumhurem, bývalým 23. hráčem světa. V neděli se mezitím pokusil prorazit v kvalifikaci Tomáš Macháč, který ale neproměnil mečbol a do hlavní soutěže se neprokousal.

Jednadvacetiletý Lehečka se už dříve rozhodl, že obhajovat semifinále v Rotterdamu nebude. Místo toho měl startovat v Delray Beach, ale i tuto akci nakonec vynechal. Rozhodl se raději (po svém čtvrtfinále na Australian Open a úspěšném vystoupení v kvalifikaci Davis Cupu) pošetřit síly a protáhnout si volno.

Krátká pauza mu ale příští týden skončí. Představí se totiž v hlavní soutěži turnaje ATP v katarském Dauhá, kde si počkal na jméno svého soupeře pro první kolo až do skončení tamní kvalifikace. Los totiž určil, že Lehečka bude hrát proti jednomu z úspěšných kvalifikantů. Tím se nakonec stal bývalý 23. hráč světa Damir Džumhur.

Zkušený třicetiletý tenista z Bosny má nejlepší léta za sebou. Vítěz tří turnajů ATP se aktuálně nachází až ve třetí světové stovce a už třetím rokem objíždí hlavně challengery.

Lehečka bude v souboji s Džumhurem plnit roli favorita. K tomu jej předurčuje nejen postavení v žebříčku a výsledky z průběhu této sezony, ale také fakt, že při posledním vzájemném utkání Džumhura porazil. Stalo se tak loni v kvalifikaci turnaje ATP v Mnichově, kde český tenista zvítězil 2:1 na sety.

V případě, že Lehečka dokáže v prvním kole uspět, narazí v osmifinále na vítěze utkání mezi Britem Danielem Evansem a Finem Emilem Ruusuvuorim.

Macháč neproměnil mečbol
Velmi blízko byl k účasti v hlavní soutěži turnaje v Dauhá rovněž Tomáš Macháč. Poté, co zvládl sobotní derby s Vítem Kopřivou, vedl v nedělním finálovém kole nad Francouzem Alexandrem Mullerem už 6:4, 2:0.

Přestože náskok neudržel, dokázal si v rozhodujícím tiebreaku druhé sady vypracovat za stavu 7:6 mečbol! Zakončit zápas se mu ale nepovedlo a naopak Muller skóre otočil. Nejen, že strhnul na svou stranu zmíněnou zkrácenou hru, ale navíc v následném třetím setu dominoval a českého hráče porazil 4:6, 7:6(7), 6:1.