Potýká se s následky ošklivého pádu. V mém věku by to už bolet nemělo, štve Runeho

- Jan Vojkůvka

Holgera Runeho trápí velké bolesti zápěstí. Problémy dokonce zašly tak daleko, že byl nucen skrečovat osmifinále v Rotterdamu s domácím Gijsem Brouwerem. Podle vyjádření samotné dánské hvězdy se jedná o následky ošklivého pádu, který Runeho potkal během Australian Open.

Devatého hráče světa trápí bolesti zápěstí od melbournského grandslamu. Ve třetím kole tehdy po při nabíhaném a naskakovaném úderu špatně došlápl a ošklivě upadl. Přestože zápas dohrál a Francouze Humberta porazil, byl hodně potlučený. Nejvíc ze všeho to přitom vedle kotníku mělo odnést jeho pravé zápěstí, kterým se snažil svůj pád reflexivně ztlumit.

Ač to vypadalo, že se dal dohromady a veškeré bolístky nechal v Austrálii, opak je pravdou. Už minulý týden v Montpellieru nebyla jeho hra zrovna ukázková a bylo zřejmé, že jej něco trápí. Přesto došel do semifinále, kde svedl náročnou bitvu s Francouzem Cressym. A tento týden v Rotterdamu? To se už bolesti vrátily v plné síle...

Po vítězství v prvním kole byl nucen za stavu 4:6 a 0:4 skrečovat osmifinále s domácím Brouwerem. A po utkání vyjádřil nad stavem svého zápěstí znepokojení. „Budu si to muset nechat znovu zkontrolovat, protože v mém věku by to samozřejmě už dál bolet nemělo,“ řekl posmutněle devatenáctiletý mladík. Zároveň potvrdil, že se s bolestmi potýká dlouhodobě a nebyla to pouze záležitost jednoho utkání.

„Zdraví je nejdůležitější. Už od Austrálie cítím, že zápěstí není úplně v pořádku. I předtím jsem hrál přes nějakou bolest, ale dnes to v průběhu utkání bolelo víc a víc a nakonec to bolelo až moc,“ podotkl Rune, jenž si evidentně na Australian Open ublížil víc, než si hodlal doposud připustit. „Zkoušel jsem všechny možné metody, aby to přestalo a nějak jsem fungoval,“ pokrčil rameny s tím, že ve své snaze neuspěl.

Stav, v jakém se Rune nachází, vůbec netěší jeho krajana a bývalého tenistu Kennetha Carlsena. Bývalý 41. hráč světa se obává, že by mohl i o část sezony přijít, jak uvedl v rozhovoru pro TV2 Sports. „Když se podíváme, jak vypadal na konci zápasu před svou skrečí, mám o něj obavy. Zajímalo by mě, jestli bude příští týden vůbec hrát,“ řekl Carlsen. V tu chvíli ještě netušil, že se Rune z turnaje ve francouzském Marseille nakonec odhlásí a roli nasazené jedničky plnit nebude.

Rune má po odhlášení z Marseille v kalendáři ještě turnaj v Acapulcu, který by měl být jeho generálkou před Indian Wells a Miami. Je ovšem možné, že i start na této akci nakonec odvolá, aby stihl vyřešit své obtíže se zápěstím a pokusil se stoprocentně připravit na Masters ve Spojených státech. Otázkou ale je, v jakém stavu se jeho zápěstí nachází.