Fantastická forma! Světová jednička na cestě do finále ztratila jen dva gemy

- Jan Vojkůvka

Světová jednička Iga Šwiateková si do katarského Dauhá přivezla fenomenální formu. Polská tenistka totiž prosvištěla do finále turnaje WTA, aniž by se pořádně zapotila. Ve dvou odehraných zápasech ztratila všehovšudy jen dva gemy a oba duely vyhrála shodně 6:0, 6:1.

Šwiateková se do Kataru vydala po takřka měsíční pauze, kterou si naordinovala po neúspěchu na Australian Open. V Melbourne totiž vypadla nečekaně už v osmifinále, když nestačila na pozdější finalistku Jelenu Rybakinovou a nenaplnila tím svá velká očekávání ohledně útoku na další grandslamový titul.

Dlouhé volno protkané tréninkem se ale jednadvacetileté hráčce vyplatilo. V Dauhá totiž vypadá ohromně silně a nezastavitelně!

„Nevím, jestli tu mám větší sebevědomí, ale určitě se tu cítím uvolněnější. Čas po Australian Open jsem využila k resetování a snažím se zaujmout nový přístup s menšími očekáváními. Více se snažím zaměřit na techniku,“ poznamenala v Dauhá, kde oproti Melbourne předvádí perfektní výkony.

Sílu polské hvězdy, která v minulé sezoně vyhrála hned osm turnajů (včetně akce v Dauhá), naplno pocítily Američanka Danielle Collinsová a v semifinále Ruska Veronika Kuděrmetovová. Obě tenistky uhrály proti Šwiatekové pouhý jeden gem, přičemž Collinsová prohrála za 54 minut a Kuděrmetovová za 56 minut.

Může se spekulovat nad tím, jak by se vyvíjel zápas Šwiatekové proti Belindě Bencicové, se kterou si měla zahrát ve čtvrtfinále. Švýcarka se však před zápasem kvůli únavě odhlásila a k souboji hvězdných tenistek nedošlo. A tím byla cesta Šwiatekové do finále ještě více usnadněna.

Světová jednička se pokusí obhájit svůj loňský titul z Dauhá už v sobotu. Na centrálním kurtu narazí od 16 hodin na čtvrtou hráčku světa Jessicu Pegulaovou, se kterou letos prohrála vzájemný duel na United Cupu. Pegulaová tímto vítězstvím přerušila šňůru čtyř porážek, které od Šwiatekové utržila během minulé sezony.