Denní menu, 18.2.2023: Macháč zvládl na ATP v Dauhá pikantní derby, Martincová se v Dubaji nekvalifikovala

- Redakce

Terezu Martincovou čekalo v sobotu finálové kolo kvalifikace na turnaji v Dubaji. Na 76. hráčku světa Anu Bogdanovou z Rumunska však recept nenašla. Rozehrála se rovněž kvalifikace na turnaji ATP v Dauhá. České derby v úvodním kole vyhrál Tomáš Macháč, který porazil Víta Kopřivu ve dvou tiebreacích. Michael Vrbenský prohrál semifinále dvouhry na ITF v Portugalsku. Linda Klimovičová do semifinále v Egyptě nenastoupila.

Češi v akci

Macháč zvládl v Dauhá derby s Kopřivou
Tomáš Macháč (115.) úspěšně vstoupil do kvalifikace turnaje ATP v katarském Dauhá, kde v prvním kole zvládl pikantní české derby. Svého krajana Víta Kopřivu (180.) porazil po více než dvou hodinách 7:6(2), 7:6(7).

V prvním setu přitom Macháč prohrával už 3:5, dokázal ale v kritický okamžik zabrat, dorovnat skóre a následně v tiebreaku zvítězit 7:2. Ve druhé sadě dokonce prohrával s Kopřivou 1:4 se ztrátou dvou brejků, znovu ale předvedl výtečný comeback, skóre srovnal a dovedl druhé dějství do tiebreaku. V něm sice napřed nevyužil tři mečboly, ale ten čtvrtý za stavu 8:7 už proměnil.

Martincová se do hlavní soutěže nekvalifikovala
Tereza Martincová (98.) se na turnaji WTA v Dubaji nedokázala prokousat dvoukolovou kvalifikací. V sobotním finálovém kole podlehla Rumunce Aně Bogdanové (76.) ve dvou setech 4:6, 5:7.

V utkání hned třikrát ztratila podání, sama se přitom na returnu prosadila pouze jednou. Ve druhém setu se vůbec nedostala k příležitosti brejkbolu a po ztrátě podání v jedenácté hře už nedokázala Bogdanové její cestu za postupem zmařit.

Osmadvacetiletá Martincová po neúspěchu v Dauhá a Dubaji nedokáže obhájit tolik potřebné body za osmifinále, které loni v Dubaji uhrála, a vypadne z první stovky.

Vrbenský si finále v Portugalsku nezahraje
Michael Vrbenský, jenž plnil roli pátého nasazeného na turnaji ITF ve Vila Real de Santo Antonio, se ve finále nepředstaví. V sobotním semifinále padl s domácím kvalifikantem Henriquem Rochou 3:6, 6:7(7).

Ve druhém setu vedl 5:3, nepovedlo se mu ale náskok udržet a dějství dopodávat. Velký obrat pak předvedl v tiebreaku, v němž prohrával už 2:6, pěti míčky v řadě však skóre otočil. Ani tentokrát ale nedokázal svou příležitost využít a nakonec prohrál 7:9.

Vocel s Vrbenským v Portugalsku slaví deblový titul
Michael Vrbenský si po porážce v semifinále dvouhry spravil náladu v odpoledním finále čtyřhry. Spolu s Matějem Vocelem totiž vyhráli titul na turnaji ITF v portugalském Vila Real de Santo Antonio. Ve finálovém utkání porazili za 64 minut dánskou dvojici Augusta Holgrena s Christianem Sigsgaardem 6:4, 6:2.

Zatímco Vrbenský vybojoval už svůj patnáctý deblový titul, z toho třináctý na okruhu ITF, Vocel se radoval ze svého jedenáctého triumfu.

Klimovičová před semifinále odstoupila
Linda Klimovičová (579.) si o další titul na turnaji v Šarm aš-Šajchu nezahraje. Před semifinálovým soubojem s Rumunkou Ancou Alexií Todoniovou (817.) se totiž z turnaje odhlásila. Vítězka turnaje ITF z minulého týdne se přitom prezentovala i tento týden v Egyptě parádní formou, když ve třech utkáních ztratila jen čtyři gemy a nadělila tři kanáry.

„Včera jsem dohrála zápas a vše bylo úplně v pohodě. Po obědě mi ale začalo být nějak nevolno. Celou noc jsem zvracela a mám horečku,“ vysvětlila důvod svého odhlášení Klimovičová.

ATP/WTA

Dubai Duty Free Tennis Championships (ženy, SAE, 2 788 468 USD, tvrdý povrch)
Finále kvalifikace
Ana Bogdanová (ROU, 76.) – TEREZA MARTINCOVÁ (98.) 6:4, 7:5

Qatar ExxonMobil Open, Dauhá (muži, QAT, 1 485 775 USD, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace
VÍT KOPŘIVA (180.) – TOMÁŠ MACHÁČ (115.) 6:7(2), 6:7(7)

ITF World Tennis Tour

M25 Vila Real De Santo António (muži, POR, 25 000 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
MICHAEL VRBENSKÝ (376.) – Henrique Rocha (POR, 858.) 3:6, 6:7(7)

Finále čtyřhry
VOCEL, VRBENSKÝ – Holmgren, Sigsgaard (DEN) 6:4, 6:2

Sharm Elsheikh Men's Future, Šarm aš-Šajch (ženy, EGY, 15 000 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
LINDA KLIMOVIČOVÁ (579.) – Anca Alexia Todoniová (ROU, 817.) bez boje

Midtown Weston 15k (muži, USA, 15 000 USD, antuka)
Semifinále čtyřhry
Ambrogi (ARG), Hoyos Franco (COL) – JENÍČEK, PÁTÝ 7:5, 3:6, 10:12

Finále čtyřhry
JENÍČEK, PÁTÝ – Kirkov, Kuzuhara (USA) 2:6, 3:6