První skalp hráče TOP 10 za 13 měsíců. Medveděv vyřadil obhájce titulu

- Radek Štohl

Už to trvalo dlouho, více než rok, konkrétně 13 měsíců. Hráče elitní desítky naposledy porazil na konci loňského ledna, v semifinále Australian Open přehrál Stefanose Tsitsipase. Aktuálně 11. singlista světa Daniil Medveděv v pátečním čtvrtfinále halového turnaje kategorie ATP 500 v Rotterdamu porazil obhájce prvenství Félixe Augera-Aliassimea (8.) po sadách 6:2, 6:4.

Pro Medveděva to bylo, nebo snad možná pořád je, zvláštní období. Od dobře rozehraného finále Australian Open 2022 proti Rafaelu Nadalovi, se kterým ztratil náskok 2:0 na sety, se nedokázal prosazovat, jak by čekal.

Jen si to vezměte. Ve Wimbledonu vinou ruské agrese proti Ukrajině startovat nemohl, na zbývajících dvou grandslamech na French Open a US Open shodně došel do osmifinále.

Na turnajích kategorie Masters maximálně dokráčel do semifinále, v Cincinnati nestačil na Tsitsipase. K tomu už „jen“ přidal tituly z Vídně a Los Cabos, na závěrečném Turnaji mistrů prohrál všechny tři zápasy.

Úplná hitparáda to zatím není ani letos. V Adelaide vypadl v semifinále na raketě Novaka Djokoviče (1.), na Australian Open dohrál ve třetím kole, kde ho vyřadil Sebastian Korda (26.).

Vinou těchto výsledků se propadl na 11. místo žebříčku dvouhry. O zlom se pokouší nyní v Rotterdamu, kde ho nepřelstil Alejandro Davidovich Fokina (31.) ani Botic van de Zandschulp (35.).

Dnes ve čtvrtfinále si navíc poradil s Félixem Augerem-Aliassimem (8.), kterého přehrál 6:2, 6:4. Mladému Kanaďanovi shodně v obou setech dvakrát vzal servis, sám o podání přišel pouze ve druhé sadě, kdy nedokázal potvrdit brejk na 2:1.

O finále se utká s Grigorem Dimitrovem (28.). Pokud zítra vyhraje, vrátí se do TOP 10.