VIDEO: Jako motorová myš! Australan vracel nemožné, dvakrát si ustlal na zemi

- Filip Lefenda

Na turnaji v indickém Čenaji se během pátečního dne zrodila neuvěřitelná výměna. Jejími aktéry byli Arthur Cazaux a především Dane Sweeny. Druhý jmenovaný se blýskl naprosto fantastickou obranou, kterou na síti okořenil i efektivní „rybičkou“. Australan dokázal hned několikrát vrátit míč z takřka beznadějných pozic. O radost ho nakonec připravil velmi těsný aut, tří a půl hodinový maraton ovšem urval po velkém obratu pro sebe a skrze čtyři odvrácené mečboly postoupil teprve podruhé v kariéře do challengerového semifinále.

Nejhezčí výměna zápasu byla k vidění v polovině druhého setu. Dvaadvacetiletý Sweeny se bránil zpoza základní čáry, a tak se francouzský protivník rozhodl pro kraťas. Australan míč doběhl a následně vytáhl proti křižnému pokusu o prohoz obětavou „robinzonádu“, po které skončil na zemi.

Rozehra ale nadále pokračovala. Cazaux kontroval lobem k základní čáře, který rychlík na druhé straně kurtu zvládl vrátit zády k síti. Tam úřadovala připravená raketa Cazauxe, z níž vzešel stopvolej. Ani tentokrát ale Sweeny své snažení nezabalil a nasadil k dalšímu heroickému sprintu.

Nízký balon vrátil v pádu obstřelem a tasil vsedě ruce vzhůru. Přihlášku do ankety o nejhezčí vítěznou výměnu roku ovšem rozcupoval na kusy čárový rozhodčí, který zahlásil těsný aut. Radovat se tak Sweeny mohl alespoň v závěru utkání. V tiebreaku druhého setu odvrátil hned čtyři protivníkovy mečboly a nakonec zvítězil po velkém obratu poměrem 6:7(5), 7:6(9) a 6:3. Nervy drásající duel trval 3 hodiny a 26 minut.

Dvaadvacetiletý Sweeny uchvátil už před dvěma roky. Během února zapsal na podniku ATP v Melbourne výhru v hlavní soutěži coby nejhůře umístěný hráč od dob Rusa Karena Chačanova (2013). Korejce Nama tehdy porazil 7:6(4) a 7:5 z pozice 797. tenisty žebříčku. Aktuálně figuruje na 254. místě a český fanoušek si ho může pamatovat zejména z kvalifikace letošního Australian Open, kde v úvodním kole přehrál dvakrát 6:1 Víta Kopřivu. V Čenaji bude v sobotu útočit na premiérové challengerové finále. Soupeřem mu bude krajan Max Purcell, osmifinálový přemožitel Petra Nouzy.