Denní menu, 17.2.2023: Martincová zvládla vstup do kvalifikace v Dubaji. Macháč na semifinále nedosáhl

- Redakce

Tereza Martincová úspěšně rozehrála kvalifikaci štědře dotovaného podniku kategorie WTA 1000 v Dubaji, Polku Magdalenu Frechovou porazila po dvou sadách. Tomáš Macháč nezvládl čtvrtfinále na challengeru v Manámě. Turnajová šestka na něm prohrála 4:6 a 3:6 s Němcem Janem-Lennardem Struffem. Roman Jebavý tamtéž neúspěšně odehrál semifinále deblu. Petr Nouza s Andrewem Paulsonem ho absolvovali v Čenaji, kde padli nejtěsnějším možným rozdílem až v závěrečném supertiebreaku. Další Češi hrají tradičně i na okruhu ITF. Z postupu do semifinále se opět po týdnu radují Michael Vrbenský a Linda Klimovičová.

Češi v akci

WTA Dubaj: Martincová je ve finále kvalifikace
Tereza Martincová (98.) si na štědře dotovaném turnaji kategorie WTA 1000 v Dubaji zahraje finále kvalifikace. Třináctá nasazená v prvním kole přehrála Polku Magdalenu Frechovou (104.) po setech dvakrát 6:4. Martincové se vydařil nástup do zápasu, hned v prvním gemu získala brejk. Ve zbytku sady nevyužila další šanci na returnu, při vlastním servisu přišla jen o čtyři míčky. Češka ve druhé sadě vedla 4:2, v osmé hře měla první komplikace na servisu, druhý brejkbol neodvrátila. V důležitou chvíli ale zabrala na returnu, po třetím brejku v zápase vedla 5:4. Následně už bez větších komplikací dopodávala utkání do vítězného konce. O hlavní soutěž se utkání se sedmou nasazenou Anou Bogdanovou (76.).

Šalková se Siskovou ve finále nevyužily tři mečboly
Dominika Šalková s Annou Siskovou byly blízko deblové trofeji. Česká dvojice při svém prvním společném startu ve finále pětadvacítky v britském Glasgow (okruh ITF) nestačila na domácí debl Lumsdenová, McDonaldová, se kterým prohrála 6:3, 1:6, 11:13. Šalková se Siskovou po vítězném prvním setu nezvládly druhou sadu, o titulu tak rozhodoval supertiebreak. Češky měly od začátku navrch, vedly 4:0 či později 7:3, soupeřkám však dovolily se dotáhnout. V koncovce se postupně propracovaly ke třem mečbolům, ani jeden nevyužily. Šalková zakončila zápas dvojchybou.

Bejlek ztratila vedení 5:1, končí ve čtvrtfinále
Sára Bejlek (178.) má za sebou neúspěšné čtvrtfinále turnaje nižší kategorie ITF v městě Santo Domingo. Nedávno sedmnáctiletá Češka v pátečním zápase dvouhry nestačila na Lotyšku Darju Semenistou (217.), se kterou prohrála po sadách 5:7, 4:6. Bejlek měla zápas skvěle rozehraný, v prvním setu vedla už 5:1. V deváté hře si při vlastním podání vypracovala jeden setbol, který nevyužila. Sadu ještě mohla zachránit v závěrečném gemu, na returnu však nevyužila stav 40:15 a celkově čtyři brejkboly. Mladá česká tenistka ve druhém setu prohrávala 2:4, dotáhla se na stav 4:4, poslední dva gemy ale patřily soupeřce.

Vrbenský s Vocelem postoupili do finále čtyřhry
Michael Vrbenský si s Matějem Vocelem při svém třetím společném vystoupení zahrají druhé finále na okruhu ITF. Česká dvojice v pátečním odpoledním semifinále čtyřhry na pětadvacetitisícovém podniku v portugalském městě Vila Real De Santo António porazila debl Damm, Harris po sadách dvakrát 6:4. Nenasazený pár odvrátil všech sedm brejkbolů soupeřů, sám v každém setu zužitkoval po jedné šanci. Ve finále narazí na dánské duo Holmgren, Sigsgaard.

Jebavý skončil před branami finále
Roman Jebavý na challengerovém turnaji v bahrajnské Manámě dohrál v semifinále čtyřhry. Zkušený český deblista a jeho parťák Jonny O'Mara v pátek odpoledne padli s dvojicí R. Gonzales, Romboli po sadách 5:7, 6:4, 5:10. Nejvýše nasazený pár měl v první sadě možnost ukončit set ve svůj prospěch, za stavu 5:4 na returnu ale nevyužil setbol, o gem později navíc poprvé v utkání přišel o servis. Jebavý s O'Marou ve druhém dějství hned ztratili podání, vydařil se jim však rebrejk, na konci sady navíc zapsali druhý brejk. Šlo se tak do supertiebreaku, ve kterém za stavu 3:3 přišli o tři míčky v řadě, o chvíli později prohrávali už 4:9. Toto manko už nedohnali.

Macháč v Manámě dohrál
Tomáš Macháč (115.) dohrál na challengeru v Manámě ve čtvrtfinále. V bahrajnské metropoli vypadl na raketě Jana-Lennarda Struffa (156.), s nímž prohrál 4:6 a 3:6. Macháč vstoupil do utkání dobře, když se po dvou čistých hrách v řadě ujal vedení 4:2, pak ale turnajová šestka prohrála čtyři gemy za sebou a tím i celý set. Další dvě ztracená podání následovala v úvodu druhého dějství. Němec se postupně dostal do trháku 5:1, z něhož dokázal berounský rodák dva gemy ukrojit. Za stavu 3:5 ale Macháč ztratil servis celkově popáté.

Nouza s Paulsonem končí v semifinále
Petr Nouza s Andrewem Paulsonem byli na challengeru v indickém Čenaji blízko účasti v deblovém finále. V dramatickém pátečním souboji s Britem Jayem Clarkem a domácím Arjunem Kadhem prohráli až nejtěsnějším rozdílem v závěrečném supertiebreaku, a sice po setech 5:7, 6:4 a 8:10.

Vrbenský je opět v semifinále
Michael Vrbenský (376.) postoupil na pětadvacetitisícovém podniku ITF v portugalském městě Vila Real De Santo António po týdnu znovu do druhého letošního semifinále. Třiadvacetiletý Čech přehrál v pátečním čtvrtfinále za necelé dvě hodiny 7:6(9) a 6:4 domácího Goncala Oliveiru (475.). Ten promarnil v úvodním dějství vedení 5:3 a v tiebreaku za stavu 8:7 neproměnil setbol.

Klimovičová vyhrála poosmé v řadě
O víkendu získala Linda Klimovičová (579.) v egyptském Šarm aš-Šajchu svůj první singlový titul mezi dospělými a skvěle si vede osmnáctiletá Češka na stejném místě také tento týden. Po suverénní páteční výhře 6:1 a 6:0 nad Korejkou Dayeon Back (615.) je turnajová trojka bez ztráty setu v semifinále. Klimovičová ve všech třech zápasech nadělila soupeřkám kanára a ztratila v součtu pouhé čtyři hry.

ATP/WTA

Dubai Duty Free Tennis Championships (ženy, SAE, 2 788 468 USD, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace
Magdalena Frechová (POL, 104.) – TEREZA MARTINCOVÁ (98.) 4:6, 4:6

Challenger Tour

Bahrain Ministry of Interior Tennis Challenger, Manáma (muži, BAH, 160 000 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
TOMÁŠ MACHÁČ (115.) – Jan-Lennard Struff (GER, 156.) 4:6, 3:6

Semifinále čtyřhry
JEBAVÝ, O´Mara (GBR) – R. Gonzales (PHI), Romboli (BRA) 5:7, 6:4, 5:10

Chennai Open, Čenaj (muži, IND, 130 000 USD, tvrdý povrch)
Semifinále čtyřhry
Clarke (GBR), Kadhe (IND) – NOUZA, PAULSON 7:5, 4:6, 10:8

ITF World Tennis Tour

M25 Vila Real De Santo António (muži, POR, 25 000 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
Goncalo Oliveira (POR, 475.) – MICHAEL VRBENSKÝ (376.) 6:7(9), 4:6

Semifinále čtyřhry
VOCEL, VRBENSKÝ – Damm (USA), Harris (GBR) 6:4, 6:4

W25 Santo Domingo (ženy, DOM, 25 000 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
SÁRA BEJLEK (178.) – Darja Semenistá (LAT, 211.) 5:7, 4:6

Glasgow W25 Pro Series (ženy, GBR, 25 000 USD, hala – tvrdý povrch)
Finále čtyřhry
ŠALKOVÁ, SISKOVÁ – Lumsdenová, McDonaldová (obě GBR) 6:3, 1:6, 11:13

Midtown Weston 15k (muži, USA, 15 000 USD, antuka)
Semifinále čtyřhry
Ambrogi (ARG), Hoyos Franco (COL) – JENÍČEK, PÁTÝ 7:5, 3:3x dohrávka 18.2.

Sharm Elsheikh Men's Future, Šarm aš-Šajch (ženy, EGY, 15 000 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
Dayeon Back (KOR, 615.) – LINDA KLIMOVIČOVÁ (579.) 1:6, 0:6