Vítězný debut 33letého Chorvata se zapsal do historie. V Top 5 nejstarších vítězů jsou i dva Češi

- Jan Vojkůvka

Když Matija Pecotič prošel kvalifikací v Delray Beach, jednalo se o šokující úspěch muže, který pracuje ve finančním sektoru a tenisu se naplno nevěnuje. Když ale pak v prvním kole vyřadil Američana Jacka Socka, jednalo se o prvotřídní senzaci. A není divu, že první výhra třiatřicetiletého tenisty na okruhu ATP se okamžitě zapsala do historie.

Když Pecotič v prvním kole porazila Socka 4:6, 6:2, 6:2, bylo mu 33 let a 226 dní. Stal se v tu chvíli druhým nejstarším tenistou, který oslavil své premiérové vítězství na okruhu ATP. Jedná se tak o zápis do historie mužského profesionálního tenisu.

Cesta k tomuto zápisu přitom byla trnitá. Vždyť Pecotič musel odejít z práce dřív, aby k utkání vůbec nastoupil! „Napsal jsem e-mail celému týmu kolegů a odešel z práce trochu dříve. Šéf mě pustil. Ještě ho budu muset požádat o volno na zítřek,“ líčil s úsměvem 784. hráč singlového pořadí. V osmifinále turnaje v Delray Beach, které se hrálo v noci na čtvrtek, sice padl s domácím Gironem dvakrát 3:6, ale to ho už mrzet nemuselo.

Ve věku, kdy řada hráčů pomalu s tenisem končí, si dokázal, že je kvalitním tenistou. Mrzet ho může pouze to, že kvůli věčným zraněním vlastně ani nemohl plně rozvinout svůj potenciál.

Ale zpět k rekordmanům. Pecotič totiž nebyl tím nejstarším, kdo vyhrál první zápas na okruhu ATP v pokročilém věku. Ještě starším byl bývalý český tenista Jan Mertl. Tomu se povedlo vyhrát svůj první a nakonec jediný zápas na turnaji ATP v červenci 2016 ve švýcarském Gstaadu, když ve věku 34 let a 196 dní porazil Yanna Martiho 6:4, 6:7(5), 6:2.

V první pětce této statistiky je přitom ještě jeden český tenista. Za Victorem Estrellou Burgosem, jenž v roce 2013 slavil premiérové vítězství ve věku 32 let a 346 dní, je usazen Jaroslav Pospíšil.

Momentálně dvaačtyřicetiletý trenér a stále ještě aktivní tenista v roce 2013 na halovém turnaji ve Vídni porazil v prvním kole jako šťastný poražený z kvalifikace francouzskou hvězdu Gaela Monfilse (7:6, 7:5). Pospíšilovi bylo tehdy 32 let a 246 dní. Obdobně jako Mertl na své jediné vítězství v hlavní soutěži turnaje ATP však už navázat nedokázal.

Jako jediný se z výše jmenovaných nakonec dokázal více prosadit Victor Estrella. Ač první zápas vyhrál v hodně pokročilém věku, nakonec se stal 43. hráčem světa a dokonce vyhrál tři turnaje ATP v ekvádorském Quitu v řadě.