VIDEO: Krása jednoručného bekhendu! Wawrinka v Rotterdamu vyškolil profíka Gasqueta

- Marek Bartošík

Pokud by měli tenisoví fanoušci vybrat nejvíce elegantní úder, jasným favoritem na vítězství by byl jednoručný bekhend. K jeho nejlepším „majitelům“ bezesporu patří Švýcar Stan Wawrinka a Francouz Richard Gasquet, kteří se utkali v osmifinále halového turnaje v Rotterdamu. Z triumfu 6:3 a 6:3 se nakonec radoval trojnásobný grandslamový šampion Wawrinka, jenž svého tradičního rivala předčil i díky řadě parádních „jednoručáků“.

Stan Wawrinka i Richard Gasquet mají ve svém arzenálu fantastický jednoručný bekhend, jímž léta deptají soupeře na elitním okruhu. Když los v Rotterdamu proti sobě svedl dva bývalé členy Top 10 žebříčku, mohli si fanoušci elegantního úderu mnout ruce. A protagonisté utkání je rozhodně nezklamali!

Pořádně se činil hlavně sedmatřicetiletý Wawrinka, který poprvé výrazněji zazářil z bekhendové strany ve čtvrtém gemu duelu. O rok mladší Gasquet rozehrál výměnu kvalitním servisem, po dlouhém returnu Švýcara roztočil míček svým bekhendem a zkusil vyhnat soupeře z kurtu. Wawrinka se ale nenechal zaskočit a okamžitě napálil vynikající bekhend po čáře, na který už Gasquet neměl odpověď.

A bekhendová symfonie pokračovala i ve druhé sadě. V delší výměně se postupně dostal do ofenzívy Gasquet, jenž se v příhodný moment vydal na síť. Jeho přípravný úder ale neměl dostatečnou razanci ani umístění, a tak mohl Wawrinka předvést dělový prohoz křížem. A jak jinak než bekhendem.

Vypovídající je fakt, že i mečbol proměnil Wawrinka vítězným bekhendem. Gasquet se po technickém forhendu vypravil znovu k síti, Wawrinka ale suverénně zareagoval bekhendem po čáře, čímž zpečetil svůj postup do čtvrtfinále oblíbené halové pětistovky. Vzájemnou bilanci proti svému francouzskému soupeři upravil na dvě vítězství ku třem porážkám.