Odešel dřív z práce, pak skolil bývalou světovou osmičku. 33letý Chorvat uchvátil vítězným debutem

- Filip Lefenda

O pořádnou senzaci se na probíhajícím podniku ATP 250 v americkém Delray Beach postaral Matija Pecotič. Levoruký Chorvat z až osmé stovky žebříčku zaskočil bývalého osmého hráče světa Jacka Socka a zaznamenal po výsledku 4:6, 6:2 a 6:2 ve svých 33 letech vůbec první vítězství na elitním okruhu – navíc při svém debutu.

Pecotič býval v minulosti úspěšným tenistou v rámci amerických univerzitních soutěží. Následně to v roce 2015 dotáhl na světovém žebříčku na 206. místo, které je dosud jeho kariérním maximem.

Jak sám přiznává, tenis se u něj dostal na druhou kolej a neživí ho. Rodák z Bělehradu, jenž mezi lety 2015 a 2020 vyhrál celkem deset menších podniků ITF, se na plný úvazek věnuje civilnímu zaměstnání ve finančním sektoru.

O to překvapivější je nynější Chorvatovo počínání – obzvlášť, když při svém posledním vystoupení na challengeru v Clevelandu uhrál na konci ledna v úvodním kole jen tři gemy se Zacharym Svajdou.

V Delray Beach nejprve z pozice jasného papírového outsidera porazil v kvalifikaci Stefana Kozlova (7:6, 5:5 skreč) a Tennyse Sandgrena (3:6, 6:3, 6:2), aby následně šokoval při svém debutu v hlavní soutěži i dalšího Američana Jacka Socka. Bývalého osmého tenistu světa zdolal po obratu 4:6, 6:2 a 6:2. K triumfu si dopomohl i deseti esy a celkem třiceti vítěznými údery, pro něž si často chodil na síť.

„Výhru jsem rozhodně nečekal. Šel jsem do utkání s realistickými očekáváními. Hrál jsem s bývalým hráčem elitní desítky s velkými zkušenosti a parádním servisem,“ popisoval zaskočený Pecotič, jehož kariéru před osmi lety přibrzdila komplikovaná operace břicha.

Z hlediště jeho první zápas v hlavní soutěži turnaje ATP sledoval i majitel firmy, ve které pracuje. Podle dostupných informací jde o dlouholetého přítele někdejšího slovenského reprezentanta Dominika Hrbatého, s nímž Pecotič momentálně trénuje.

„Napsal jsem e-mail celému týmu kolegů a odešel z práce trochu dříve. Šéf mě pustil. Ještě ho budu muset požádat o volno na zítřek,“ líčil s úsměvem 784. hráč singlového pořadí.

Toho čeká v osmifinále už čtvrtý domácí protivník. O další senzaci se pokusí proti Marcosi Gironovi (55.).